Zo Slovenska

Vláda predĺžila núdzový stav na ďalších 40 dní

Opakované predĺženie núdzového stavu nepodporili opoziční poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Vláda predĺžila núdzový stav na ďalších 40 dní
Zdroj: TASR/AP

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatkovom hlasovaní odsúhlasili predĺženie núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie. Zo 118 prítomných hlasovalo za 83, proti bolo 35 poslancov. Núdzový stav predĺžila vláda od 8. februára na ďalších 40 dní.

Predĺženie núdzového stavu

Opakované predĺženie núdzového stavu nepodporil okrem opozičných poslancov ani koaličný poslanec Marián Viskupič (SaS).

Poslanci rokovali o núdzovom stave na mimoriadnej schôdzi od stredy (24. 2.). Na základe novelizovanej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní.

Opozičným poslancom v návrhu vlády na odsúhlasenie predĺženia chýbala analýza doterajších opatrení a tiež konkrétne návrhy ďalších opatrení. Upozorňovali, že viaceré sa dajú uplatniť bez potreby núdzového stavu. Koaliční poslanci avizovali podporu, no viacerí do budúcna očakávajú opatrenia, ktoré by neboli viazané na núdzový stav.

Strana Hlas označila predĺženie núdzového stavu za útok na demokraciu. „Je absolútne neprijateľné, aby si vláda na takýto stav zvykla ako na štandard a nehľadala spôsoby, ako zvládnuť pandémiu prijateľnejším spôsobom. V žiadnom prípade nemôže byť zákaz vychádzania a zákaz zhromažďovania štandardom, pretože ide o zásah do základných ľudských práv garantovaných ústavou a medzinárodnými dohovormi,“ píše strana vo svojom stanovisku.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM