MI Politika

Vláda zmrazuje minimálne dôchodky. O koľko MENEJ dostanete?

Minister práce začal razantne osekávať sociálne darčeky, ktoré voličom nadelila Ficova vláda. Po trinástom dôchodku sa má na budúci rok zrušiť aj minimálna penzia.

Ilustračný obrázok k článku Vláda zmrazuje minimálne dôchodky. O koľko MENEJ dostanete?
Zdroj: TASR/AP

Hoci sa Matovičova vláda dušovala, že nebude rušiť sociálne vymoženosti zavedené v ére Smeru, tento proces sa už začal. Dôvodom je historická diera v štátnom rozpočte, ktorú vyhĺbila koronakríza. Štát skrátka nemá peniaze a ruší opatrenia, ktoré už v minulosti boli kritizované ako nespravodlivé.

Zmrazené dôchodky

Ministerstvo práce vypracovalo novelu zákona, ktorá zmrazí minimálne dôchodky na budúci rok.

Táto zmena sa má dotknúť 216-tisíc penzistov. Ministerstvo však v predloženom materiáli počíta aj s ďalšími rokmi, keď bude dotknutých seniorov pribúdať – 2022 (234-tisíc dôchodcov) a 2023 (251-tisíc dôchodcov).

Ak zmenu schváli parlament, minimálny dôchodok na budúci rok bude na úrovni 334 eur namiesto pôvodne plánovaných 360 eur.

Ministerstvo to zdôvodňuje slovami, že sa snaží napĺňať ciele programového vyhlásenia vlády, ktorá sa zaviazala „zaviesť spravodlivosť a upraviť podmienky poskytovania minimálneho dôchodku a zvážiť spravodlivú valorizáciu minimálnych dôchodkov.“

Súčasný systém vypočítavania minimálnej penzie totiž nijako nerozlišuje, či si niekto platil odvody z tisíc eur alebo špekulatívne z jedného eura. Chýba mu teda zásluhovosť. To sa má teraz zrušiť a opätovne nahradiť podmienkou odpracovania tzv. kvalifiko­vaných rokov dôchodkového poistenia.

Vládna koalícia tak zruší model minimálneho dôchodku, ako ho za veľkej kritiky presadila ešte SNS. Štát by mal týmto ušetriť v budúcom roku takmer 60 mil. eur, v ďalšom roku 76 mil. eur a v roku 2023 až 103 mil. eur.

Sociálny netvor

Na navrhovanú zmenu okamžite zareagovala opozícia. Poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD) na tlačovke soptil o „antisociálnom šialenstve ministra Krajniaka.“ Podľa neho je tragické, že vláda chce šetriť práve na dôchodcoch.

Podľa Tomáša budú minimálne dôchodky zmrazené niekoľko rokov, kým sa poberatelia nepriblížia k pásmu hmotnej núdze.

„Už sme tu mali ministra práce Ľudovíta Kaníka s nálepkou sociálny netvor. Teraz sa k tejto nálepke míľovými krokmi blíži aj Milan Krajniak,“ dodal Erik Tomáš.

Predstaviteľom strany Sme rodina pripomenul, že za mnohé sociálne opatrenia v minulosti sami hlasovali a teraz ich rušia. Niektoré zmeny však opozícia predsa len plánuje podporiť. „Sme za to, aby sa vrátil princíp zásluhovosti a kvalifikované roky, ale sme proti zmrazeniu minimálnych dôchodkov,“ uviedol E. Tomáš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM