Svet Zo zahraničia

Vo Vladivostoku sa začal summit Kim Čong-una s Vladimirom Putinom, FOTO

V meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe sa vo štvrtok popoludní miestneho času začal prvý summit severokórejského vodcu Kim Čong-una s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vladivostoku sa začal summit Kim Čong-una s Vladimirom Putinom, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Kim a Putin si podali ruky pred vchodom do areálu Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na Ruskom ostrove, kde sa toto vrcholné podujatie koná.

Informovali o tom spravodajská televízia BBC a agentúra TASS.

Témou vôbec prvého stretnutia Kima s ruským prezidentom budú možnosti politického a diplomatického riešenia jadrového problému na Kórejskom polostrove.

Hovoriť sa bude aj o zabezpečení bezpečnosti v severovýchodnej Ázii ako celku. Lídri budú tiež diskutovať o stave bilaterálnych vzťahov oboch krajín vrátane politických, hospodárskych, kultúrnych a humanitárnych väzieb. Podpis žiadnych dokumentov ani spoločného vyhlásenia sa neplánuje.

Putin a Kim majú na programe stretnutie vo dvojici za účasti tlmočníkov. Neskôr sa k nim pripoja ďalší vysokopostavení predstavitelia a poradcovia z oboch krajín a bilaterálne stretnutie bude pokračovať v rozšírenom formáte.

BBC summit hodnotí ako možnosť pre vodcu Kima dokázať, že jeho krajina nie je závislá iba od pomoci Spojených štátov. Moskva môže zasa ukázať, že je dôležitým hráčom pri riešení jadrovej situácie na Kórejskom polostrove.

Vyučovanie na univerzite pokračuje aj napriek summitu. Podľa korešpondentky BBC sa žiadne protestné akcie študentov neočakávajú.

Na podujatie sa podľa agentúry TASS akreditovalo 300 novinárov.

Vo Vladivostoku sa začal summit Kim-Putin
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM