Webnoviny - Svet

Voda zmiešaná s ropou poslancom nechutila

WEBNOVINY.SK

Tomaš Mikulec, Miroslav Dragun Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Voda zmiešaná so surovou ropou s charakteristickým prenikavým zápachom poslancom nechutila. Takzvaný Pelegrini´s drink ponúkali zákonodarcom občianski aktivisti, ktorí pred parlamentom zbierali podpisy pod petíciu Nie ropovodu cez Žitný ostrov. Tmavohnedá zapáchajúca brečka v džbáne slúžila ako názorný príklad toho, čo by tieklo ľuďom z vodovodu v prípade havárie ropovodu, ktorý by sa tiahol cez Žitný ostrov.

„Viacerí poslanci sa či už v pléne alebo do médií vyjadrovali, že sú proti ropovodu cez Žitný ostrov. Týmto ich chceme trochu otestovať, či to nie sú len plané reči,“ povedal médiám predseda petičného výboru Miroslav Dragun. Počas prvej polhodiny prišla hárky podpísať asi desiatka opozičných poslancov.

„Je to dobrá myšlienka. Problém je v tom, že to pochopili asi len mladí, že treba chrániť to, čo môže byť v budúcnosti národným bohatstvom – pitnú vodu,“ konštatoval pri podpisovaní líder strany Most-Híd Béla Bugár. Za dôležitú považuje aj ropu, ale ak sa má postaviť nový ropovod, jeho trasa musí viesť mimo Žitný ostrov.

Poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec zdôrazňuje, že prepojenie cez unikátnu zásobáreň pitnej vody je výhodné iba pre rakúsku stranu, pre Slovensko nemá žiadny zmysel a preto ho odmieta. „Podpisom pod petíciu chceme vyjadriť podporu tejto aktivite, pretože považujem takéto ohrozovanie zásob pitnej vody za veľmi nebezpečné,“ poznamenal.

Podporiť aktivistov prišiel aj exminister životného prostredia a poslanec za SMK László Miklós. „Podporujeme všetko, čo sa týka ochrany životného prostredia,“ dodal s tým, že by uvítal, keby sa podobné veci riešili systémovo. SMK pritom pred niekoľkými dňami petičnú akciu Nie ropovodu cez Žitný ostrov označila za povrchnú a politicky motivovanú, čo signatárov iniciatívy zaráža. Aj preto boli radi, že Miklóš petíciu podpísal, keďže ho uznávajú ako naslovovzatého odborníka.

Občianski aktivisti z radov študentov spustili petíciu v piatok 5. februára. Po zozbieraní stotisíc podpisov ju chcú predložiť parlamentu, vláde, prezidentovi i zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku.

Návrh, podľa ktorého by bolo možné budovať ropovody aj na Žitnom ostrove, predložil koncom minulého roka do parlamentu poslanec za Smer-SD Peter Pelegrini. Právna norma by umožnila výstavbu ropovodu Bratislava – Schwechat, ktorú podporuje aj ministerstvo hospodárstva. Pelegrini nakoniec návrh stiahol.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM