Zo Slovenska

Vodiči, buďte v STREHU! Na viacerých úsekoch ciest je zľadovatený sneh či poľadovica

Poľadovica môže potrápiť celé územie Bratislavského kraja, ako aj niektoré okresy Nitrianskeho a Trnavského kraja.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči, buďte v STREHU! Na viacerých úsekoch ciest je zľadovatený sneh či poľadovica
Zdroj: TASR/Kristína Mayerová

Na poľadovicu si treba počas soboty dávať pozor na cestách Čertovica – Kráľova Lehota a Horné Srnie – Nemšová. Miestami zľadovatený sneh je na cestách Skalka – Kremnica, Pavčina Lehota – Jasná, Spišská Belá – Spišská Stará Ves a na cestách tretích tried v obvodoch Haligovce a Spišská Stará Ves. Na webe zjazdnost.sk o tom informuje Slovenská správa ciest (SSC). Poľadovica je aj na horskom priechode Huty.

Povrch na diaľniciach

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký. V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sú cesty miestami pokryté kašovitým, utlačeným, miestami zľadovateným snehom.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, ojedinele mokrý. Na priechodoch Vrchslatina, Látky-Prašivá, Dobšiná, Súľová, Grajnár, Štós, Podspády a Vernár je miestami kašovitý až utlačený sneh.

Meteorologické výstrahy

Počas soboty treba rátať na horách so silnejším vetrom. Večer a v noci si treba najmä na západe dávať pozor na poľadovicu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý na svojom webe informuje o výstrahách prvého stupňa.

V okresoch Žilina, Martin, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno a Poprad sa na horách približne nad 1400 metrov ojedinele očakáva vietor s rýchlosťou v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu. „Priemerná rýchlosť vetra môže ojedinele dosahovať okolo 75 kilometrov za hodinu, t. j. víchrica,“ upozornili meteorológovia. Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách trvá do 20.00 h.

Poľadovica môže potrápiť večer celé územie Bratislavského kraja, ako aj niektoré okresy Nitrianskeho a Trnavského kraja. Výstraha platí od 21.00 h do nedele (5. 12.) 9.00 h.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM