Rastislav Búgel Zo Slovenska

Vodičov čaká NOVINKA: Jeden z dokladov im už bude stačiť iba v ELEKTRONICKEJ podobe

Jeden z dôležitých dokladov by mal už onedlho pri policajnej kontrole stačiť aj v elektronickej podobe.

Ilustračný obrázok k článku Vodičov čaká NOVINKA: Jeden z dokladov im už bude stačiť iba v ELEKTRONICKEJ podobe
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Vodičský preukaz, tzv. zelená karta, technický preukaz. Pozná to každý vodič, ktorého niekedy zastavila policajná hliadka. Po novom by však pri bežnej kontrole mohol jeden z dokladov stačiť už iba v elektronickej podobe.

Reč je o potvrdení o povinnom zmluvnom poistení.

O jeden papier menej

Ako informoval portál spravy.rtvs.sk, valné zhromaždenie Európskej rady kancelárií zelenej karty rozhodlo, že všetky členské krajiny EÚ, teda aj Slovensko, budú musieť akceptovať zelenú kartu v elektronickom formáte. To znamená, že aj pri kontrole políciou.

„Vodič je povinný mať pri sebe doklad, ktorým vie preukázať, že má zaplatené zákonné poistenie domáce a zákonné poistenie medzinárodné. Prv sa medzinárodné preukazovalo zelenou kartou, domáce bielou. Potom sa to zlúčilo do jednej karty,“ uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský.

Analytik vysvetľuje, že zatiaľ čo na Slovensku sa vodiči preukazujú papierovým dokladom, v zahraničí už dnes bežne stačí evidencia v databáze alebo elektronická podoba potvrdenia. To, že slovenskí vodiči potrebujú fyzickú podobu dokladu, potvrdil aj hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

„Akceptovanie dokladu o povinnom zmluvnom poistení v elektronickej podobe bude možné až po zmene legislatívy,“ povedal Matej Neumann.

Malo to byť už skôr

Možnosť kontroly PZP v elektronickej forme vítajú aj dopravní analytici. „Nie je to doklad, ktorý by mal hologramové znaky alebo ochranu ako vodičský či občiansky preukaz. Práve preto si myslím, že už dávno mohol byť akceptovaný aj ako fotografia v telefóne,“ myslí si Alexander Štefuca.

Už iba elektronicky

V dnešnej dobe rôzne poisťovne komunikujú s vodičmi rôznou formou. Niektorí dostanú potvrdenie o úhrade elektronicky a zelenú kartu si musia vytlačiť, iní ju dostanú poštou priamo do schránky. Aj toto čaká už onedlho zjednotenie.

„Od prvého januára 2025 budú viazané povinnosťou vydať poistenému potvrdenie v elektronickej forme,“ potvrdila hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní a Slovenskej kancelárie poisťovateľov Eva Jacková.

Rezort vnútra spolu s ministerstvom financií aktuálne hľadajú riešenie na úpravu zákona, aby mohli policajti od nového roka postupovať v súlade s novými pravidlami.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM