Zo zahraničia

Voľby v Británii: Jednoznačné víťazstvo Johnsona teší ako Mayovú, tak aj Trumpa

Britská Konzervatívna strana získala v parlamente nadpolovičnú väčšinu mandátov.

Ilustračný obrázok k článku Voľby v Británii: Jednoznačné víťazstvo Johnsona teší ako Mayovú, tak aj Trumpa
Zdroj: TASR

Bývalá britská premiérka Theresa Mayová je presvedčená, že jej nástupcovi Borisovi Johnsonovi sa do konca budúceho roku podarí uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ. Uviedla tiež, že ju veľmi teší úspech konzervatívcov, ktorí dosiahli vo štvrtkových parlamentných voľbách.

Informovala o tom v piatok spravodajská stanica BBC, ktorá dodala, že svoj poslanecký mandát v obvode Maidenhead vo voľbách obhájila aj Mayová.

Treba ísť ďalej

Na otázku, ako sa Johnsonovi podarilo dosiahnuť, že konzervatívci podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov získali v parlamente väčšinu, keď ona vo voľbách v roku 2017 nebola taká úspešná, Mayová odpovedala, že v týchto voľbách mali ľudia jednoznačný výber: rozhodovali, či chcú, aby sa brexit uskutočnil, a vedeli, že ak budú mať konzervatívci väčšinu, brexit uskutočnia.

Tieto voľby boli podľa Mayovej zamerané na zabezpečenie toho, aby Británia mohla prekonať patovú situáciu v parlamente, uskutočniť brexit a „ísť ďalej“.

V tejto súvislosti Mayová vyjadrila presvedčenie, že Johnsonovi sa podarí uzavrieť obchodnú dohodu s EÚ do konca budúceho roka. Vysvetlila, že „v tejto oblasti sa už vykonalo mnoho práce.“ Uviedla, že ak bude vôľa na oboch stranách, dohodu bude možné dosiahnuť.

Konzervatívci valcovali

Britská Konzervatívna strana získala v parlamente nadpolovičnú väčšinu mandátov. Vyplýva to z výsledkov sčítania hlasov odovzdaných v 597 zo 650 volebných obvodov. Informovala o tom televízia Sky News.

Po sčítaní výsledkov v 614 zo 650 volebných obvodov získala Konzervatívna strana 338 mandátov, Labouristická strana 200, Škótska národná strana 46 mandátov, Liberálni demokrati by v Dolnej snemovni obsadili osem kresiel a severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) by v Snemovni mala osem poslancov. Ostatné strany by si rozdelili 14 mandátov.

Trump je spokojný

Americký prezident Donald Trump v piatok zablahoželal britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi k víťazstvu v parlamentných voľbách. Zároveň uviedol, že obe krajiny majú teraz voľnú cestu k uzavretiu „masívnej“ novej obchodnej dohody. Informovala o tom agentúra AFP.

„Gratulujem Borisovi Johnsonovi k jeho obrovskému VÍŤAZSTVU,“ napísal Trump na Twitteri.

Americký prezident dodal, že Británia a USA majú teraz voľnú cestu k podpisu novej obchodnej dohody. „Táto dohoda má potenciál byť oveľa rozsiahlejšia a lukratívnejšia ako akákoľvek dohoda, ktorá by mohla byť uzavretá s EÚ. Boris, oslavuj,“ konštatoval Trump.

Zmeny po brexite

Úrad britského premiéra v piatok oznámil, že ak sa exit polly potvrdia, vo vláde premiéra Borisa Johnsona dôjde len k menším personálnym zmenám, aj to až na budúci pondelok (16. decembra). Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Dodala, že nový plán brexitu, ktorý ako alternatívny predložil Johnson, by mohol parlament prerokovať v druhom čítaní v piatok 20. decembra.

Väčšie zmeny vo vládnom kabinete by mohli nastať vo februári – po tom, ako Británia k 31. januáru opustí Európsku úniu. V marci by potom mal byť schválený rozpočet, dodala BBC s odvolaním sa na informácie z Downing Street.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM