Webnoviny - Svet

VOLEJBAL-EL: Víťazná odveta Slovákov v Rumunsku

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APKONSTANCA 28. mája (WEBNOVINY) – Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili v druhom zápase základnej C-skupiny v rámci 8. ročníka prestížnej Európskej ligy v rumunskej Konstanci nad domácim výberom 3:1 (23, –18, 21, 23). Do tabuľky si tak pripísali prvé tri body. V porovnaní s prvým piatkovým duelom zlepšili príjem, skvalitnili obranu a darilo sa im aj v útoku. Ich triumf bol plne zaslúžený, boli jednoznačne lepším tímom. Najbližšie sa zverenci trénera Emanueleho Zaniniho predstavia v závere budúceho týždňa 4. a 5. júna v Nitre v dvojzápase s Bieloruskom.

Výsledok: Rumunsko – Slovensko 1:3 (-23, 18, –21, –23) 116 min, rozhodovali: Michelinakis (Gréc.), Skudnik (Slovin.), 200 divákov

Zostavy: Rumunsko: Voinea, Stancu, Gontariu, Olteanu, Birau, Bartha, libero Feher (Maries, Roman, Borota) Slovensko: Hupka, Kohút, Michalovič, Lukáš Diviš st., Kmeť, Zaťko, libero Ondrušek (Chrtiansky, Mikula, Hollý)

Slováci síce získali prvý bod zápasu, ale o chvíľu už prehrávali 3:5. Zásluhou výborných podaní Lukáša Diviša sa však opäť dostali do najtesnejšieho vedenia (6:5) a udržali si ho až do polovice setu (13:12). Potom prišli chyby vyplývajúce najmä z nezohratosti a Rumuni sa dostali do dvojbodového vedenia. Opäť zaúradoval Lukáš Diviš. Najskôr predviedol jedno zo svojich skvelých podaní, vzápätí sa blysol reflexívnym obranným zákrokom a tentoraz viedli hostia o dva body. V koncovke si ho už udržali, set na dvakrát zakončil Róbert Hupka, keď jeho prvý smeč ešte stihli domáci zablokovať, ale druhý pokus už bol úspešný. Za 26 minút vyhrali slovenskí volejbalisti 25:23 a ujali sa vedenia 1:0.

Druhé dejstvo bolo do stavu 10:10 akoby kópiou prvého. Potom sa Rumunom podarilo odskočiť a na druhý technický oddychový čas už išli s trojbodovým náskokom (16:13). Za stavu 20:15 z pohľadu domácich stiahol tréner Emanuele Zanini nahrávača Juraja Zaťka, ktorý si so spoluhráčmi evidentne nerozumel, ale ani príchod Tomáša Hollého nepriniesol obrat. Slováci prehrali tento set 18:25 a bolo vyrovnané 1:1.

Slováci mali raketový nástup do tretej hry. Už za stavu 5:2 sa ich rozlet snažil zachrániť rumunský kormidelník Stelian Moculescu oddychovým časom, ale nepodarilo sa mu to. Vďaka pestrej hre a vynikajúcim útočným i obranným zákrokom náskok „zaniniovcov“ narastal. Krátko po druhom technickom time oute už viedli 18:10 a zdalo sa, že jasne idú za ďalším víťazstvom v sete. Domáci sa však nepoložili a začali z tohto náskoku ukrajovať. Podarilo sa im dostať sa až na rozdiel troch bodov (22:19), ale bližšie ich už hostia nepustili. Po víťazstve 25:21 sa ujali vedenia 2:1 a už bolo jasné, že sa od Čierneho mora nebudú vracať bez bodového zisku. Nakoniec z toho boli tri body. Aj na začiatku štvrtého setu totiž ostali Slováci na víťaznej vlne. Podarilo sa im niekoľko krásnych akcií a po Hupkovom bode priamo z podania sa dostali už na rozdiel štyroch bodov (10:6). Prišli však dva veľmi sporné verdikty rozhodcov, keď smeče Lukáša Diviša podľa nich smerovali autu, hostia znervózneli a domáci obrátili na 11:10 vo svoj prospech. Stačilo však, aby sa slovenskí volejbalisti opäť skoncentrovali, spresnili hru a znovu boli v „laufe“. Na druhý technický oddychový čas už išli so štvorbodovým vedením. Rovnako ako v treťom sete vstali Rumuni z popola a podarilo sa im vyrovnať (22:22). Vďaka nádhernému smeču Lukáša Diviša sa k prvému mečbalu dostali Slováci a ten istý hráč nakoniec dal aj víťaznú bodku, keď lopta po jeho smeči narazila na rumunské bloky a odtiaľ do autu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM