Webnoviny - Svet

VOLEJBAL-MS: Tretí titul Brazílčanov v rade

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP RÍM 10. októbra (WEBNOVINY) – Na XVII. majstrovstvách sveta vo volejbale mužov v Taliansku sa tretíkrát v rade tešili z najjagavejšieho kovu reprezentanti Brazílie. Vo finálovom zápase si poradili s Kubáncami za 81 min 3:0. Vrátili im tak prehru zo skupiny prvej fázy, keď sa tešili volejbalisti z „ostrova slobody“ 3:2. Brazílčania sa stali druhým tímom v histórii, ktorý dokázal získať titul majstrov sveta tretíkrát v rade. Pred nimi sa to podarilo Talianom v rokoch 1990, 1994 a 1998. Brazílčania tým potvrdili svoju pozíciu lídra svetového renkingu a dominanciu vo svetovom volejbale v prvom desaťročí tohto storočia.

Kuriozitou je, že Kubánci po druhý raz v histórii MS prehrali vo finále. V roku 1990 podľahli v brazílskom Riu de Janeiro Talianom, po dvadsiatich rokoch prehrali v talianskom Ríme s Brazílčanmi.

FINÁLE: Kuba – Brazília 0:3 (-22, –14, –22) 81 min, 12 000 divákov

Zostavy: Kuba: Leon Venero, Leal Hidalgo, Camejo, Simon Aties, Hierrezuelo Aguirre, Henrandéz, libero Gutierrez (Diaz Carmenate, Cepeda Abreu, Bell Cisnero)

Brazília: Rezende, Vissoto Neves, Endres, Santana, Saatkamp, Amaral, libero Da Silva Pereira (Fabricio Nery, Muragati Yared)

Brazílčania mali raketový nástup do zápasu a už na prvý technický oddychový čas išli s päťbodovým náskokom (8:3), ktorý hneď po ňom ešte zvýšili na 9:3. Dominovali vo všetkých činnostiach, vynikajúco podávali, ich bloky boli prakticky nepriechodné. Potom sa hra vyrovnala, ale šesťbodový náskok „kanárikov“ zostal s menšími zmenami až do stavu 20:14. Potom sa však Kubánci priblížili až na dva body (21:19) a zdalo sa, že príde dramatická koncovka. K nej ale nakoniec nedošlo. Úradujúci majstri sveta síce potrebovali na ukončenie tejto hry tri setbaly, ale vyhrali ju 25:22 a ujali sa vedenia 1:0.

Aj úvod druhého setu patril Brazílčanom. Po obojstranne famóznej výmene viedli už 7:1. Mladý tím Kuby sa nevzdal a krátko po prvom technickom oddychovom čase prehrával už iba o tri body (5:8). Obe družstvá predvádzali nádherný volejbal a potvrdzovali, že sú právom vo finále. Skúsenejší Juhoameričania si súpera už bližšie k sebe nepustili. Po druhom technickom oddychovom čase viedli už 20:11 a už bolo iba otázkou, akým pomerom bodov získajú tento set. Nakoniec po skvelom, takmer bezchybnom, výkone dovolili Kubáncom iba 14 bodov a viedli už 2:0.

Kubánci sa po tomto debakli veľmi rýchlo otriasli a na začiatku tretieho setu nielenže držali s favoritom krok, ale dokonca viedli až o dva body. Do prvého technického oddychového času však už bolo opäť všetko v predchádzajúcich koľajach a Brazílčania mali tesný náskok (8:7). Tí trpezlivo čakali na chyby mladíkov z Kuby a tie prišli v polovici setu. Zrazu „kanárici“ viedli 16:12 a to sa ukázalo ako rozhodujúce. Tretí set vyhrali 25:22 a celý zápas 3:0.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM