Cestovanie

Vraciate sa z Veľkej Británie, Dánska či Nórska? Dajte sa otestovať, vyzýva ministerstvo

Dôvodom výzvy je omikron variant nového koronavírusu, ktorý sa vo Veľkej Británii stal dominantným a výrazne zhoršuje situáciu v Dánsku aj v Nórsku.

Ilustračný obrázok k článku Vraciate sa z Veľkej Británie, Dánska či Nórska? Dajte sa otestovať, vyzýva ministerstvo
Zdroj: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyzýva všetkých, ktorí sa vracajú zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Dánska a Nórska, vrátane plne zaočkovaných, aby sa prihlásili na bezplatné PCR testovanie.

Dôvodom je omikron variant nového koronavírusu, ktorý sa vo Veľkej Británii stal dominantným a výrazne zhoršuje situáciu v Dánsku aj v Nórsku. Informovala o tom hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

Bezplatný test

„MZ vyzýva všetkých obyvateľov Slovenska, ktorí sa vracajú z týchto krajín domov, aby na stránke www.korona.gov.sk požiadali o vyšetrenie PCR testom. Tento test im bude vykonaný bezplatne,“ spresnila Eliášová.

Pri registrácii na stránke je potrebné označiť dôvod vyšetrenia „Prišiel som zo zahraničia“ a z ponuky krajín vybrať Spojené kráľovstvo, Dánsko alebo Nórsko.

„Vzhľadom na rýchlo sa šíriacu mutáciu omikron vo Veľkej Británii a v ďalších krajinách je nevyhnutné, aby sa osoby po návrate až do doručenia výsledku testu zdržiavali v karanténe a nestretávali sa s nikým mimo svojej domácnosti,“ zdôraznila Eliášová.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM