han Šport Ostatné športy

Všetky oči na Saganovi budú od konca augusta: Tour de France dostala náhradný termín!

Prestížne cyklistické preteky Tour de France sa definitívne neuskutočnia v plánovanom termíne, ale ich štart sa presúva na koniec augusta.

Ilustračný obrázok k článku Všetky oči na Saganovi budú od konca augusta: Tour de France dostala náhradný termín!
Zdroj: TASR

Prvý dátum pretekov bol od soboty 27. júna do nedele 19. júla. Organizátori z Amaury Sport Organisation (ASO) oznámili, že odštartujú v novom termíne od 29. augusta a vyvrcholia 20. septembra, dôvodom je pandémia koronavírusu.

Kedy budú MS?

Okamžite zakročila Medzinárodná cyklistická únia (UCI) a tiež potvrdila pôvodný termín svetového šampionátu vo Švajčiarsku na 20. až 27. septembra.

Dlhé váhanie

Predstavitelia ASO o tom informovali na oficiálnom webe podujatia. K tomuto kroku sa vedenie „Starej dámy“ odhodlalo po dlhom váhaní, Tour bola jedna z posledných vrcholných udalostí, ktorá sa mala odohrať v pôvodnom termíne, i keď už odložili olympijské hry v Tokiu, majstrovstvá Európy vo futbale, tenisové Roland Garros i Wimbledon či množstvo ďalších vrcholných športových podujatí.

Boli optimisti

Francúzski organizátori ešte začiatkom apríla verili, že tohtoročná Tour sa uskutoční podľa plánu, no s množiacimi sa rušeniami ďalších cyklistických podujatí smerovalo všetko aj k odloženiu najprestížnejších etapových pretekov sveta. Predstavitelia ASO si stanovili konečný termín na rozhodnutie až do 15. mája, no verdikt padol nakoniec oveľa skôr. Napomohla tomu Medzinárodná cyklistická únia (UCI), ktorá predĺžila prerušenie sezóny do pondelka 1. júna i následné zrušenie podujatí Critérium du Dauphiné a Okolo Švajčiarska.

Etapy budú ako predtým

Na zložení etáp 107. ročníka Tour sa nič nezmenilo. Pelotón odštartuje v Nice a šampióna budú korunovať o tri týždne neskôr 20. septembra v Paríži na Champs-Élysées. Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme pre portál cyclingnews.com povedal: „Tour sa nikdy nešla takto neskoro, ale telefonoval som so starostami všetkých hostiteľských etapových miest a každý tento krok podporil.“

Bez divákov nie

Pred konečným verdiktom sa uvažovalo aj o ďalších scenároch. Jedným z nich bolo, že by sa preteky konali bez účasti divákov. Načrtla to francúzska ministerka športu Roxana Maracineanuová. Bývalý prezident UCI Brian Cookson zasa navrhol, aby sa všetky preteky Grand Tour išli v skrátenej verzii dvoch týždňov a mohli by trvať od konca júla do konca sezóny. Tour sa premiérovo konala v roku 1903, keď ju založili noviny L'Auto. V histórii ju zrušili len v rokoch 1915–1918 a 1940–1946 kvôli prvej a druhej Svetovej vojne.

MS v tesnom slede

Hneď po skončení Tour sa od 20. do 27. septembra budú konať vo Švajčiarsku majstrovstvá sveta, nasledovať budú Giro d'Italia a španielska Vuelta. Presné dátumy oboch Grand Tour zatiaľ nepotvrdili. „Snažili sme sa vzhľadom na udalosti umožniť cyklistom a jednotlivým tímom čo najlepšie podmienky,“ citovala agentúra DPA z vyhlásenia UCI.

View this post on Instagram

⚠ Following the President’s address on Monday evening and as a part of the fight against the spread of COVID-19, the organisers of the Tour de France, in agreement with the Union Cycliste Internationale (UCI), have decided to postpone the Tour de France. Le Tour de France will take place on the planned route, with no changes, from Nice to Paris, from Saturday 29th August to Sunday 20th September. For more information ➡️ www.letour.com . ⚠ Suite aux déclarations du Président de la République lundi soir et dans le but de lutter efficacement contre la propagation du COVID19, les organisateurs du Tour de France, en accord avec l’Union Cycliste Internationale, ont décidé de reporter le Tour de France.⠀ ⠀ Le Tour de France se déroulera sur le parcours prévu, sans changement, de Nice à Paris, du samedi 29 août au dimanche 20 septembre 2020.⠀ ⠀ Plus d’infos ➡️ www.letour.com⠀ #TDF2020

A post shared by Tour de France™ (@letourdefrance) on

Sagan nebude dlhšie pretekať
6
Galéria
Zdroj: instagram
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM