Správy

Východ má obchvat, no ten ešte nestačí: Čo sľúbili Doležal aj Kollár do budúcnosti? VIDEO

Tranzitná doprava smerujúca z Liptova na východné Slovensko a opačne bude od štvrtka polnoci obchádzať Prešov. Je to možné vďaka dvojrúrovému otvoreniu tunela.

Zdroj: Dnes24.sk

Otvorenie diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh je veľká udalosť. Úsek je dlhý takmer osem kilometrov a jeho súčasťou je i dvojkilometrový dvojrúrový tunel Prešov.

„Teším sa, že obchádzame Prešov. Viem, že máme ešte veľa investičného dlhu, ešte veľa čo Národná diaľničná spoločnosť (NDS) musí dokončiť na Slovensku, ale to neznamená, že sa nevieme tešiť aj z takýchto pozitívnych správ. Dokončili sme jeden úsek, ale to neznamená, že nepracujeme aj na ďalších. Intenzívne pracujeme na dokončení prvej etapy severného obchvatu. Tam stále platí termín dokončenia marec 2023. Som presvedčený, že už v najbližších týždňoch NDS vyhlási verejné obstarávanie aj na druhú etapu severného obchvatu Prešova,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Chce spojiť úseky

Ako dodal, nezabúda ani na výstavbu R4.

„Mám dohodnuté stretnutie s ministrom financií. Budem chcieť spojiť jednotlivé úseky a posudzovať celú R4 ako celok a pripúšťam aj financovanie cez PPP, ak to inak nepôjde,“ povedal Doležal.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

"Poliaci za rok alebo za dva už budú na hranici, Maďari už sú na našej hranici. Via Carpatia bude stáť iba na nás. V tých ťažko dostupných terénoch, kde sa pohybuje okolo 5-tisíc kamiónov naraz narastie doprava na 20-tisíc. To územie to neunesie. Musíme začať niečo robiť s Via Carpatia. Nemôžeme byť úplne na konci, na chvoste a našich partnerov vo V4 brzdiť,“ doplnil predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Pôvodne v júni

Pôvodne mala byť stavba dokončená v júni. Podľa riaditeľa NDS Juraja Tlapu práce ovplyvnili dve vlny pandémie ochorenia Covid-19, keď boli viacerí pracovníci pozitívne testovaní.

Na trase novej diaľnice je 18 mostov, 19 vetiev križovatiek a šesť kilometrov protihlukových sti­en.

V križovatke Prešov, západ sa spájajú dve diaľnice a cesty prvej, druhej a tretej triedy. Vo vetvách to robí spolu 11,3 kilometra, čo je viac, ako je dĺžka celého úseku. Osobným vozidlám skráti nový obchvat jazdu o takmer 19 minút.

Tunel Prešov je tvorený dvomi tunelovými rúrami, ktoré sú prepojené ôsmimi priečnymi prepojeniami. Razenie tunela sa začalo v lete 2018 – použitá bola nová rakúska tunelovacia metóda. Práce boli realizované v nepretržitej prevádzke a podieľalo sa na nich 240 pracovníkov.

Viac záberov priamo z miesta máme vo fotogalérii a videu!

Objektívom: Tunel Prešov slávnostne otvorili, prišiel aj Boris Kollár
30
Galéria

Neprehliadnite ani správy z nášho magazínu:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM