han Zo zahraničia

Vyjadrili svoj NÁZOR: Niekoľko TISÍC odporcov povinného očkovania vyšlo v Prahe do ulíc

V hlavnom meste Českej republiky Praha sa v nedeľu popoludní na Václavskom námestí zišli protestujúci proti povinnému očkovaniu proti novému koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Vyjadrili svoj NÁZOR: Niekoľko TISÍC odporcov povinného očkovania vyšlo v Prahe do ulíc
Zdroj: www.novinky.cz

Jedná sa povinné očkovanie pre ľudí nad 60 rokov a vybrané profesie, ktoré schválila končiaca vláda Andreja Babiša. Informoval o tom server Novinky.cz.

Protestnú akciu, ktorej cieľom je tiež vyjadriť nesúhlas s údajným porušovaním osobných slobôd a ústavy ČR, zvolalo hnutie „Otevřeme Česko – Chcípl PES“. Polícia uviedla, že eviduje okolo 4 000 účastníkov a zároveň ľudí vyzvala, aby dodržiavali protipandemické opatrenia.

Príslušníci poriadkových síl zatiaľ zasahovať nemuseli.

Nechýbali vlajky

Protestné zhromaždenie zahájila pieseň Karla Kryla a prejav predsedu iniciatívy Chcípl pes Jakuba Olberta. Demonštranti sa okolo 15.00 h vydali z Václavského námestia na pochod smerom k úradu vlády a Pražskému hradu. Niektorí si priniesli české vlajky či protestné transparenty. Akcia sa má podľa plánu skončiť pri soche prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka na Hradčanskom námestí.

„Nie sme proti dobrovoľnému očkovaniu, sme len proti povinnému očkovaniu, ktoré sa tu snaží zaviesť vláda s podporou Parlamentu ČR,“ napísali organizátori v pozvánke na demonštráciu.

Povinné očkovanie pre seniorov starších ako 60 rokov a niektoré profesijné skupiny má začať platiť od marca. V piatok bolo príslušné nariadenie zverejnené vo vyhláške ministerstva zdravotníctva. Nová nastupujúca vláda Petra Fialu sa však postavila proti tomuto kroku.

Kandidát na českého ministra zdravotníctva Vlastimil Válek v piatok oznámil, že nová vláda vyhlášku o povinnom očkovaní upraví.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM