Lucia Lauková Technológie

Vynálezca Štefan Klein z Nitry priblíži vývoj ďalšieho slovenského lietajúceho auta

V roku 2017 začal vynálezca Aeromobilu vyvíjať nové lietajúce auto AirCar. Na príklade vlastných projektov bude prezentovať zmeny v metódach prototypovania.

Ilustračný obrázok k článku Vynálezca Štefan Klein z Nitry priblíži vývoj ďalšieho slovenského lietajúceho auta
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ako sa tvoria lietajúce autá a iné technické prototypy v podmienkach 21. storočia, bude témou prednášky konštruktéra, dizajnéra a pedagóga Štefana Kleina. Tá sa uskutoční vo štvrtok 24. januára o 16. hodine v bratislavskej galérii Satelit.

„Na príklade vlastných projektov vývoja dopravných prostriedkov, a najmä lietajúceho auta AirCar, bude prezentovať zmeny v metódach prototypovania, ktoré sa udiali od 90. rokov minulého storočia. Je to aj príležitosť zoznámiť sa s pozadím vývoja druhého lietajúceho slovenského auta AirCar, ktoré sa pripravuje na verejnú prezentáciu,“ informujú organizátori prednášky.

Výstava Let 116

Podľa nich bude Klein hovoriť i o kooperácii malých firiem, prístupe k novým technológiám, synergii špecializovaných profesií, ktoré vďaka sieťovaniu umožňujú efektívny vývoj a konštruovanie odvážnych projektov.

Miesto stretnutia s vynálezcom uznávaným aj v zahraničí nie je náhodné.

V Satelite je výstava Let 116, kde možno spoznať najvýznamnejšie výsledky jeho experimentátorskej práce i 35 študentov a absolventov Ateliéru Transport dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. Ten Klein vedie od roku 1992. Okrem 15 prevažne automobilových modelov sú tam plagáty a videoanimácie jeho najdôležitejších projektov aj magisterské diela a iné prototypy.

Aeromobilom prekvapil svet

Štefan Klein študoval na VŠVU (1984–1990), ako pedagóg tam pôsobí doteraz. V roku 1993 založil prvé výskumno-realizačné centrum na slovenskej umeleckej škole. Má veľkú zásluhu na úspechoch jeho absolventov, ktorí Slovensku robia dobré meno vo svete. Od začiatku svojej profesionálnej dráhy začal spolupracovať s významnými zahraničnými automobilovými a inými spoločnosťami. Vytvoril vyše 50 návrhov dopravných prostriedkov pre rôzne firmy aj pre seba. Mnohé sú sériovo vyrábané.

Svoj absolventský aeromobil zdokonaľoval vyše 20 rokov, až s ním v roku 2014 prekvapil svet na prezentáciách v Salzburgu, Viedni, Los Angeles a inde. V roku 2017 začal vyvíjať nové lietajúce auto AirCar. Tento projekt je pred dokončením a na výstave vo virtuálnej realite. Jeho proces vývoja od idey po prototyp predstavuje obrazová a textová dokumentácia i filmové záznamy skúšok zalietavania. Okrem osobných áut Klein navrhol moped, rušeň, zemné a iné stroje. Výstava potrvá do 31. januára.

Ako vyzerá Aeromobil poslednej generácie si môžete pozrieť vo videu!

Foto: ilustračné

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM