Zo Slovenska

Výnimka na alkohol pre cyklistov je bližšie. Odzvoní nulovej tolerancii?

Cyklisti by mohli mať povolené minimálne množstvo alkoholu, ktoré ešte neovplyvní bezpečnosť cestnej premávky.

Zmenu voči súčasnej nulovej tolerancii prináša návrh novely zákona o cestnej premávke z dielne poslancov Gábora Gála a Tibora Bastrnáka (obaja Most-Híd), ktorú dnes odobril Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR a právnu normu odporučil schváliť aj na októbrovom zasadnutí pléna.

Výnimka sa má týkať len cyklistov, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo na cestičke pre cyklistov. Neplatila by pre cyklistov na bicykli s pomocným motorčekom. Jazda mimo má byť naďalej bez tolerancie.

PREČÍTAJTE SI: AKO STE HLASOVALI: Dve pivá áno! Nulovú toleranciu pre cyklistov by mali zrušiť

Dostál sa inšpiroval európskymi štátmi

Ondrej Dostál (SaS) chcel cez pozmeňujúci návrh presadiť, aby sa navrhovaná hladina 0,5 promile alkoholu znížila na 0,3 promile, ale táto tolerancia by sa vzťahovala aj na šoférov, nielen cyklistov.

„Z 28 členských krajín EÚ toleruje viac ako 0,3 promile alkoholu v organizme až 20 z nich, pričom prevládajúca hodnota je 0,5 promile. Má ju 16 štátov," argumentoval opozičný poslanec. Uviedol tiež, že aj pri súčasnej nulovej tolerancii policajti neraz tolerujú hranicu 0,3 promile, čím sa podľa Dostála písané pravidlo nahrádza nepísaným.

Jeho pozmeňujúci návrh však výborom neprešiel. Dostál bude mať možnosť navrhnúť ho aj v pléne.

„Ako vodič som za nulovú toleranciu vzhľadom na to, čo sa deje na slovenských cestách. Motorové vozidlo je zbraňou," upozornil Peter Kresák (Most-Híd).

PREČÍTAJTE SI: Cyklistom zrejme povolia alkohol, „neposlušným“ poslancom klepnú po prstoch

0,5 promile sa má tolerovať

V samotnej novele Mosta-Híd sa uvádza, že „za porušenie sa nebude považovať, ak u cyklistu jazdiaceho v zastavanom území obce alebo po cestičke pre cyklistov množstvo alkoholu v jeho organizme nepresiahne hodnotu 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou prístrojom alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti vyšetrovanej osoby pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou".

Hodnota 0,24 mg/l je 0,5 promile.

„Takáto hodnota alkoholu v organizme účastníka cestnej premávky nemá podľa vedeckých poznatkov vplyv na schopnosť fyzickej osoby byť účastníkom cestnej premávky a má len minimálny vplyv na jej psychické, senzorické a motorické funkcie," zdôvodňujú predkladatelia.

Cyklistiku treba podľa nich podporovať. „Hoci aj na báze pozitívnej diskriminácia vo vzťahu k požitiu alkoholických nápojov. Pri podpore cyklistiky zo strany verejnej moci nemôže ísť len o vyznačenie alebo v lepšom prípade pri vybudovaní cyklotrás, ale musí tu byť aj o niečo viac," dodávajú poslanci.

Poukazujú, že koncentrácia alkoholu v ľudskom organizme v hodnote 0,5 promile, resp. 0,24 mg/l, je koncentrácia etanolu v krvi, ktorú Európska komisia odporúča prijať členským štátom v rámci Stratégie Európskej únie na podporu členských štátov pri znižovaní rozsahu škôd súvisiacich s požívaním alkoholu.

PREČÍTAJTE SI: Policajné šikanovanie či jazda pod vplyvom? Futbalová hviezda je v problémoch

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM