Prokop Slováček Správy

Výrobky z ovčieho a kozieho mlieka sú bezpečné. Vírus od kliešťa v nich nebol

Epidémia kliešťovej encefalitídy, ktorá sa nedávno objavila v Košiciach a v Banskej Bystrici je na konci. Ani jedna vzorka z fariem nebola pozitívna.

Ilustračný obrázok k článku Výrobky z ovčieho a kozieho mlieka sú bezpečné. Vírus od kliešťa v nich nebol
Zdroj: TASR

Na východe republiky bolo koncom mája pod dohľadom lekárov 36 ľudí, na strednom Slovensku osem. Všetci sa mohli infikovať priamo po uhryznutí kliešťom, alebo z výrobkov z ovčieho mlieka. Ako možný zdroj nákazy uvádzala konzumácia ovčieho syra zo salaša.

„Doteraz bolo vyšetrených 370 vzoriek mlieka. Ani v jednom prípade sa nepotvrdila prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy. Mlieko, bryndza, ovčie a kozie syry, ale aj žinčica sú úplne bezpečné," povedal pre TASR Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na margo medializovaných prípadov epidémie kliešťovej encefalitídy.

Zdôraznil, že veterinárna a potravinová správa. V prípade akéhokoľvek podozrenia nákazy začína okamžité vyšetrovanie zvierat a mlieka.

PREČÍTAJTE SI AJ: Epidémia kliešťovej encefalitídy ustupuje. Do hry ju môže vrátiť nepasterizova­né mlieko

Dalo sa to očakávať

Pred dvoma týždňami dve odborníčky na epidemiológiu pre portál dnes24 podobný scenár predpokladali. V poslednej dekáde apríla totiž bola silná aktivita kliešťov, ktoré infikovali ovce. Tie sa na pár dní dostali do viremickej fázy, tá trvá zhruba do 10 dní. Počas nej im vírus koloval v krvi. Dostal sa do mlieka a z neho do človeka.

Keď sa viremická fáza skončila, ovce už mali dostatok protilátok a neprenášali nákazu ďalej. Do tohto obdobia spadali aj kontrolné odbery vzoriek a preto boli všetky negatívne. Iba malé percento zvierat môže ostať nosičom vírusu, a prenášať nákazu aj naďalej.

PREČÍTAJTE SI AJ: Ako sa nenakaziť od kliešťa? Toto sú najdôležitejšie rady a tipy odborníkov

kliešte na Slovensku
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM