Prokop Slováček Správy

Epidémia kliešťovej encefalitídy ustupuje. Do hry ju môže vrátiť nepasterizované mlieko

Počty nakazených ľudí kliešťovou encefalitídou v Košiciach a v Banskej Bystrici nestúpa, všetky odobraté vzorky boli negatívne. Máme sa však aj naďalej obávať výrobkov z nepasterizovaného mlieka?

Ilustračný obrázok k článku Epidémia kliešťovej encefalitídy ustupuje. Do hry ju môže vrátiť nepasterizované mlieko
Zdroj: wikipedia.org

Ľudí z okolia Košíc a Banskej Bystrice koncom mája vystrašili správy o nakazených kliešťovou encefalitídou. Na východe republiky bolo pod dohľadom lekárov 36 ľudí, na strednom Slovensku osem. Všetci sa mohli infikovať priamo po uhryznutí kliešťom, alebo z výrobkov z ovčieho mlieka.

Nakazených nepribudlo

Podľa aktuálnych informácií z regionálnych úradov verejného zdravotníctva sa situácia stabilizovala, nakazených nepribúda. V Košiciach ešte ostávajú v nemocnici traja ľudia.

"Kontrolné vzorky z farmy v Nižnom Klátove pri Košiciach i z oblasti, kde sa ovce pohybovali, boli negatívne. Teraz už je veľmi ťažké spätne vystopovať, ako presne sa pacienti nakazili,“ vysvetlila pre portál dnes24.sk z odboru epidemiológie úradu verejného zdravotníctva v Košiciach Jana Seligová.

PREČÍTAJTE SI AJ: Ako sa nenakaziť od kliešťa? Toto sú najdôležitejšie rady a tipy odborníkov

Aj podľa Márie Avdičovej z epidemiologického odboru úradu zdravotníctva v Banskej Bystrici už počty nakazených nestúpajú. „U nás sme skončili pri čísle osem. Aj my sme odobrali vzorky z miest potenciálnej nákazy, zo salaša pri Banskej Bystrici, ale tiež boli negatívne.“

Takýto je mechanizmus nákazy

Podľa oboch odborníčok sa takýto priebeh dal očakávať, pretože mechanizmus nákazy je dostatočne známy.

„V poslednej dekáde apríla bola silná aktivita kliešťov, ktoré infikovali ovce. Tie sa na pár dní dostali do viremickej fázy, tá trvá zhruba do 10 dní. Počas nej im vírus koloval v krvi. Dostal sa do mlieka a z neho do človeka,“ hovorí Seligová.

Keď sa viremická fáza skončí, ovce si vytvoria dostatok protilátok a už nemôžu prenášať nákazu ďalej. Do tohto obdobia spadajú aj kontrolné odbery vzoriek a preto boli všetky negatívne. Iba malé percento zvierat môže ostať nosičom vírusu, a prenášať nákazu aj naďalej.

PREČÍTAJTE SI AJ: Kliešťová mapa: Najnovšie si treba dať pozor aj na jašterice, pre psov je hrozbou kliešť pijak

Je nepasterizované hrozbou?

„Vírusy nemajú radi teplo, pri vysokých teplotách umierajú. Pasterizácia je zohriatie na vysokú teplotu a preto ničí vírusy,“ vysvetľuje Jana Seligová.

Ak si teda radi pochutnávate na nepasterizovanom mlieku či výrobkoch z neho, vždy bude určité percento hrozby nákazy nejakým vírusom. A pokojne sa môže zopakovať aj „kliešťový scenár“ z Košíc či Banskej Bystrice. Pretože je stále dosť vlhko, aktivita kliešťov je stála silná.

kliešte na Slovensku
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM