Správy

Výsledky prieskumu: Ženy tvoria menej ako polovicu analytikov v štátnej správe

Zastúpenie žien na analytických útvaroch štátnej správy v SR dosahuje priemerne 44 percent.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky prieskumu: Ženy tvoria menej ako polovicu analytikov v štátnej správe
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Tam, kde má útvar aspoň troch analytikov (vrátane vedúceho pracovníka), dominujú ženy na administratívnych pozíciách (64 percent). Muži zasa dominujú na analytických (62 percent) a riadiacich (60 percent) pozíciách.

Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre stratégie a analýzy (ISA) Úradu vlády SR pri príležitosti Medzinárodného dňa žien. Ten sa pozrel na zastúpenie žien na analytických útvaroch ministerstiev a ďalších ústredných orgánov štátnej správy, a to aj na vedúcich pozíciách.

Najvyšší podiel žien je na ISA a na Implementačnej jednotke Úradu vlády SR, kde je žien viac ako 80 percent. Ženy tvoria väčšinu aj na Inštitúte sociálnej politiky (67 percent), avšak v dvoch najväčších útvaroch, na Inštitúte finančnej politiky a na Útvare hodnoty za peniaze, predstavujú ženy menej ako tretinu analytikov.

Výsledky analýzy ukazujú, že rodové zloženie analytikov nemá vplyv na to, či je riaditeľom muž alebo žena. Teda ženy zastávajú vedúce pozície aj na útvaroch, kde v počte zamestnancov dominujú muži. V súčasnosti na vládnych analytických útvaroch s minimálne troma zamestnancami v SR tvoria ženy 40 percent vedúcich pracovníkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM