Krimi

Padol rozsudok bez možnosti odvolania: Mišenkovi vo Viedni naparili 20 rokov

V kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont z leta 2009 si Viliam Mišenka odpyká 20-ročný trest odňatia slobody.

Ilustračný obrázok k článku Padol rozsudok bez možnosti odvolania: Mišenkovi vo Viedni naparili 20 rokov
Zdroj: TASR

Takto rozhodol na začiatku októbra Vyšší krajinský súd vo Viedni, ktorý tak znížil o tri roky trest, na ktorý ho pôvodne v prípade odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS). Informovala o tom viceprezidentka Krajinského súdu vo Viedni Christina Salzbornová.

Zamietnutá sťažnosť

Ako priblížila, najskôr o znížení trestu Mišenku, ktorého zadržala rakúska polícia 2. júla v Badene, rozhodol 19. augusta Krajinský súd vo Viedni. Voči nemu podal v súčasnosti 63-ročný Mišenka sťažnosť. „Sťažnosť Mišenku zamietol 8. októbra Vyšší krajinský súd vo Viedni ako nedôvodnú a potvrdil tak rozhodnutie súdu prvej inštancie,“ povedala Salzbornová.

Mišenka už teda nie je vo vyšetrovacej a predbežnej väzbe, ale bol umiestnený do výkonu trestu odňatia slobody. Voči rozhodnutiu odvolacieho súdu nie je možný opravný prostriedok. Podľa rakúskych zákonov si Mišenka mohol odpykať buď 20-ročný trest alebo doživotie.

Na rozhodnutie viedenského súdu upozornila televízia Markíza.

Len nedávno, koncom septembra Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) zamietol dovolanie Mišenku v kauze výbuchu v Euromonte.

Na úteku

Mišenka bol na úteku od marca 2018, keď ho NS SR poslal do výkonu trestu na 23 rokov za úkladnú vraždu v štádiu pokusu formou účastníctva ako objednávateľa. Pri výbuchu zahynula jedna osoba a ďalšie utrpeli vážne i ľahšie zranenia.

Rozsudok si Mišenka na NS SR neprišiel vypočuť. Polícia následne oznámila, že je opätovne na úteku a pátra po ňom. ŠTS v Pezinku na neho vydal európsky zatýkací rozkaz. Polícia po Mišenkovi pátrala už po druhý raz. Na úteku bol aj v roku 2013, vypátrali ho vo Venezuele a eskortovali na Slovensko, kde strávil takmer dva roky vo väzbe.

Rakúsky občan

Následne ho zadržala rakúska polícia 2. júla v Badene pri Viedni, umiestnila ho do predbežnej väzby v rakúskej metropole. Prokuratúra vo Viedenskom Novom Meste začala voči nemu vyšetrovanie v ďalšom prípade – nájomnej vraždy Františka Marka z roku 1996, ktorý zhorel v chate v obci Nemečky.

Keďže je Mišenka rakúskym občanom, a teda ho nemohli vydať na Slovensko, začali rakúske orgány vnútroštátne konanie podľa svojho trestného poriadku a zákonov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM