Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Výstredný dedko žije v mestečku duchov ÚPLNE SÁM: Giuseppeho turisti milujú! VIDEO

Ráno sa umyje vo fontáne a pešo zbehne na kávu do vedľajšieho mesta. Životný štýl jediného obyvateľa talianskeho mesta fascinuje návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Výstredný dedko žije v mestečku duchov ÚPLNE SÁM: Giuseppeho turisti milujú! VIDEO
Zdroj: Twitter.com/Trentaremi

Roscigno Vecchia je mestečko ako z pohľadnice. Historické budovy, zeleň a priam filmová atmosféra. Obyvateľov by ste tu ale hľadali márne. Žije tu len jediný človek, 74-ročný Giuseppe Spagnuolo.

Miestny maskot

Neveľké juhotalianske mesto je súčasťou provincie Salerno a na pohľad pôsobí skôr ako vidiecke sídlo. Giuseppe je nielen jeho jediným obyvateľom, ale aj akýmsi maskotom. Jeho príbeh priniesol portál LadBible.

Starý pán s hustou bielou bradou, typickou baretkou a fajkou turistom rád zapózuje, a nielen to.

Pracuje ako farmár a tiež správca miestneho múzea. Návštevníkov ochotne prevedie mestom a na osamelý život sa nesťažuje.

Spoločnosť mu robia napríklad mačky, ktoré s úsmevom nazýva svojimi ochrankármi. Jeho deň začína zavčas ráno, keď sa umyje v tamojšej fontáne a zvykne si odskočiť na kávu do susedného mesta. Ako inak, po vlastných.

Osudom skúšané mesto

Roscigno Vecchia vzniklo ešte v 16. storočí, najväčší rozmach však zažilo začiatkom dvadsiateho storočia. Vtedy tu žilo približne 1 200 ľudí a mesto duchov to rozhodne nepripomínalo.

Obyvateľov začalo ubúdať, keď oblasť začali trápiť zosuvy pôdy. Veľa ľudí v strachu o svoju bezpečnosť opustilo svoje domy a odsťahovalo sa do okolia.

Výstredný samotár

Zaujímavosťou je, že oddaný a posledný obyvateľ Giuseppe z mestečka vôbec nepochádza. Narodil sa v severnom Taliansku, odkiaľ odišiel ešte ako tínedžer a našiel si prácu ako tesár. Istý čas pracoval ako stavebný robotník vo Švajčiarsku, kde sa zoznámil so svojou manželkou. S ňou sa presťahoval do Roscigno Nuovo, mesta neďaleko Roscigno Vecchia.

Po čase však Giuseppe presedlal na samotársky spôsob života a presunul sa do Roscigno Vecchia do domu bez tečúcej vody a elektriny. Skromným spôsobom žije dodnes.

Podľa starostu oblasti, do ktorej mestečko spadá, je Giuseppe obrovským prínosom. Jeho charizma a nevšedný životný štýl láka čoraz viac návštevníkov, ktorým bez nároku na honorár mestečko predstaví. Starosta vidí v meste turistický potenciál a vraj o ňom ešte budeme počuť.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: YouTube.com

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM