Magazín

SORRY, Chris! Will Smith sa komikovi ospravedlnil za facku na Oscaroch

Americký herec Will Smith sa v pondelok večer ospravedlnil komikovi Chrisovi Rockovi, ktorému dal deň predtým facku počas slávnostného odovzdávania Oscarov za to, že žartoval o vzhľade jeho manželky.

Ilustračný obrázok k článku SORRY, Chris! Will Smith sa komikovi ospravedlnil za facku na Oscaroch
Zdroj: TASR/AP

Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) krátko predtým oznámila, že udalosť začala oficiálne prešetrovať. Informuje o tom v utorok agentúra AFP.

Vtip o vlasoch

Smith získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon za stvárnenie Richarda Williamsa, otca a trénera slávnych tenistiek Sereny a Venus Williamsových, vo filme Kráľ Richard. Počas galavčera však udrel moderátora a komika Chrisa Rocka pre vtip o vlasoch svojej manželky Jady Pinkettovej-Smithovej.

Rock ju totiž prirovnal k filmovej postave „G.I. Jane“, vojačke s vyholenou hlavou. Smithova manželka však trpí alopéciou, autoimunitnou chorobou spôsobujúcou vypadávanie vlasov, pripomína AFP.

Herca teda žart pohoršil a priamo počas výstupu moderátora vyšiel na pódium, dal mu facku a odkázal, aby „si meno jeho ženy nebral do úst“.

O pár minút na to sa Smith za svoje správanie ospravedlnil hereckým kolegom aj samotnej Akadémii, nie však priamo Rockovi. Tomu adresoval ospravedlnenie až niekoľko hodín po tom, ako AMPAS hercovo správanie odsúdila a oznámila, že incident začala oficiálne prešetrovať.

Ospravedlnil sa

„Chcel by som sa ti verejne ospravedlniť, Chris. Správal som sa nevhodne a mýlil som sa. Hanbím sa, pričom moje činy nenaznačovali, akým mužom chcem byť,“ napísal Will Smith v pondelok večer na Instagrame.

„Násilie vo všetkých svojich podobách je škodlivé a zničujúce. Moje správanie na včerajšom udeľovaní Oscarov bolo neprijateľné a neospravedlniteľné… Vtipy na môj účet sú súčasťou mojej práce, ale vtip o Jadinom zdravotnom stave bol pre mňa priveľa a reagoval som emotívne,“ dodal.

Herec sa za svoje správanie v pondelok znovu ospravedlnil aj samotnej Akadémii a všetkým, ktorí sa na oscarovom galavečeri zúčastnili, ako aj divákom, ktorí ho sledovali. Ospravedlnenie adresoval i svojim kolegom z filmu Kráľ Richard.

Mnohé osobnosti Smithovo správanie odsúdili, okrem iného aj ako prejav „toxickej maskulinity“. Našli sa však aj takí, ktorí sa postavili na jeho stranu.

Kritici i podporovatelia

Laureátka prestížnej britskej literárnej Bookerovej ceny Bernardine Evaristová napríklad naznačila, že Smith pošpinil to, čo malo byť jeho najväčším triumfom.

„Len piaty černoch, ktorý za takmer storočie získal Oscara za hlavnú mužskú úlohu, a prvý za posledných 16 rokov, sa uchýli k násiliu namiesto toho, aby Chrisa Rocka 'zničil ' slovami. Následne tvrdí, že ho k tomu dohnali Boh a láska,“ povedala.

Na Smithovu obranu sa naopak postavila napríklad speváčka Nicki Minaj, ktorá uviedla, že Smitha prirodzene zasiahla bolesť, akú vtip spôsobil jeho manželke.

Neprehliadnite aj:

94. ročník odovzdávania Oscarov
43
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM