Aktualizované Lucia Lauková Futbal

Vytrhané sedačky, zničený trávnik: Škody na štadióne v Nitre sú značné, FOTO a VIDEO

Po futbalovom finále v Nitre ostala na štadióne pod Zoborom nemilá spomienka na fanúšikov. Odniesli si to sedadlá aj nový trávnik.

Zdroj: Dnes24.sk

Finále Slovenského pohára sa konalo pred pár dňami v stredu 1. mája, no futbalový stánok pod Zoborom sa z toho bude ešte nejaký čas spamätávať.

Ako sa očakávalo, fanúšikovia Trnavy, ktorá si nakoniec cennú trofej odniesla, zaplnili centrum Nitry. Podľa radnice však aj vďaka asistencii polície prebiehal pokojne i predzápasový tisícový pochod trnavských fanúšikov.

Rátajú škody

Oba fanúšikovské tábory však svoju silu naplno predviedli na štadióne. „Škody na našom štadióne budú zrejme vysoké, nejde len o vytrhané sedadlá a zničené zábrany. Zničený je aj nový trávnik, ktorý bol na viacerých miestach vypálený pyrotechnikou,“ povedal viceprimátor Nitry Daniel Balko.

Ako uviedol hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek, Slovenský futbalový zväz ako usporiadateľ finále zobral za všetky pochybenia zodpovednosť na seba a sľúbil všetky škody uhradiť. „Nechceme skúmať, ako sa prepašovala pyrotechnika na zápas, prečo indivíduá v maskách neboli vytiahnuté z davu a súdené za porušenie zákona, ako je možné, že tisícový dav vtrhol na ihrisko medzi hráčov. Vieme, že nič s toho sa nemalo stať,“ doplnil viceprimátor.

„V tejto chvíli sa dokumentujú škody a po vyčíslení si ich SFZ bude žiadať od klubov, ktorých fanúšikovia tieto škody spôsobili. Na základe správy delegáta sa vstupom fanúšikov na trávnik bude zaoberať Disciplinárna komisia SFZ,“ povedala Monika Jurigová, hovorkyňa SFZ.

Polícia zadržala dve osoby

Na bezpečnosť v meste aj na štadióne dohliadala polícia. Podľa slov policajnej hovorkyne Renáty Čuhákovej polícia mala na mieste dostatočný počet síl a prostriedkov, prostredníctvom ktorých zvládla zabezpečiť verejný poriadok v okolí štadióna a aj v meste Nitra „Zadržali sme dve osoby, ktoré sa dopustili priestupku. Momentálne analyzujeme zábery z bezpečnostných kamier a vyhodnocujeme ďalšie protiprávne konanie,“ prezradila krajská policajná hovorkyňa v Nitre Renáta Čuháková.

Poriadok si podľa radnice musí urobiť v prvom rade vlastný klub a jeho fanúšikovia. „Nitra na príklade hokejových fanúšikov ukazuje, že sa to dá. A ak náhodou príde k nejakému neprístojnému správaniu, nemá fanklub problém spolupracovať s klubom či políciou. Ak teda chceme aj na Slovensku podporovať športovú turistiku, musíme z nej vytesniť výtržníkov a extrémistov. Inak sa zápasy budú z bezpečnostných dôvodov odohrávať pred prázdnymi tribúnami,“ dodal hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Fanúšikovia počas finále Slovnaft Cup-u v Nitre
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM