Monika Gécziová Rôzne

Vzácne fresky v Červenom Kláštore blednú: Ich záchrane môžete napomôcť aj vy

Fresková výzdoba v kláštore kartuziánov v Červenom Kláštore patrí medzi najväčšie poklady gotickej architektúry na Slovensku. Postupne však bledne a preto potrebuje odborné zreštaurovanie.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne fresky v Červenom Kláštore blednú: Ich záchrane môžete napomôcť aj vy
2
Galéria

Nadácia VÚB už po desiatykrát zachraňuje vzácne historické diela, na ktorých sa podpísal zub času. Aj tento rok venuje 50 tisíc eur na obnovu alebo reštaurovanie jednej z pamiatok uchádzajúcich sa o grant. A hoci nominovaných v tomto roku bolo až 750 rôznych objektov či umeleckých diel z celého Slovenska, do hlasovania verejnosti odborníci vybrali len deväť z nich.

„Počet prihlásených pamiatok nás milo prekvapil. Je dobré vedieť, koľko ľudí na Slovensku má skutočne otvorené oči pre hodnotu a krásu nášho historického dedičstva. Systém súťaže umožňuje komisii expertov posunúť do rozhodovacieho, verejného hlasovania deväť pamiatok. Radi by sme však odkázali tým, ktorých nominácia tentokrát ďalej nepostúpila, aby prihlásili pamiatku zo svojho okolia opäť aj budúci rok. V tomto systéme podpory chceme pokračovať,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch a dodáva, že odborníci posudzovali pri pamiatkach ich súčasný stav, významnosť, historický kontext ako aj nároky na nevyhnutné reštaurátorské práce a časové rámce.

O grantový príspevok na záchranu objektu sa tak o priazeň verejnosti uchádzajú vzácne pamiatky umelecko-historicky hodnoty, a to Mauzóleum Andrášiovcov v Krásnohorskom Podhradí, Sochy sv. Mikuláša a sv. Augustína z oltára v Kostole Všetkých svätých v Sološnici, Gotická brána z Baziliky minor sv. Egídia v Bardejove, Ikonostas v chráme sv. Paraskievy vo Svidníku, Bočný oltár Korunovania Panny Márie v Kostole sv. Mikuláša v obci Pukanec, Jeszenákova hrobka na bratislavskom cintoríne Kozia brána, Obraz Krista na hore Olivetskej na oltári Kostola Sedembolestnej Panny Márie v obci Brhlovce, Bajčiovská veža v Oravskej Porube a spomínaná fresková výzdoba v kláštore kartuziánov v Červenom Kláštore.

„Kláštor kartuziánov v obci Červený Kláštor sa zaraďuje medzi najväčšie poklady gotickej architektúry nielen na Spiši, ale aj na celom území Slovenska. Za umelecko-historicky najhodnotnejšie časti tejto sakrálnej stavby sú považované vzácne, no postupne blednúce nástenné maľby zobrazujúce výjavy z krížovej cesty nachádzajúce sa v Kapitulnej sieni kláštora,“ uviedol PR manažér VÚB Dominik Miša s tým, že práve získanie grantu na ich odborné reštaurovanie je predmetom hlasovacej súťaže Poklady Slovenska.

Do hlasovania na záchranu jednej z pamiatok sa môže zapojiť široká verejnosť, a to prostredníctvom stránky www.nadaciavub.sk/poklady, kde je možné nájsť aj bližší popis histórie a súčasného nelichotivého stavu všetkých diel zaradených do súťaže. Hlasovanie potrvá do 28. apríla. Pamiatka, v ktorej obnove uvidí verejnosť najväčší zmysel, získa na svoj prerod sumu 50 tisíc eur, čo je takmer dvojnásobok oproti minulému ročníku programu.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM