Lucia Lauková Správy

Vznikajúca strana Za slušné Slovensko: Organizátorom zhromaždení poslala list

Zakladatelia novej strany, ktorá vystupuje pod rovnakým názvom ako protesty, žiadajú o stretnutie s organizátormi zhromaždení. Tí však vstup do politiky odmietajú.

Ilustračný obrázok k článku Vznikajúca strana Za slušné Slovensko: Organizátorom zhromaždení poslala list
Zdroj: TASR

Prípravný výbor politickej strany Za slušné Slovensko poslal organizátorom zhromaždení Za slušné Slovensko otvorený list. Vyjadruje im v ňom podporu v organizácii zhromaždení a žiada o stretnutie. „Sme na rovnakej lodi,“ píšu v liste zakladatelia novej strany.

Vyzývajú občanov

Vznikajúca strana zároveň vyzýva občanov, vrátane organizátorov zhromaždení, aby sa k nim pridali. „Sme otvorení možnosti, že zo strany časom, až bude dostatok slušných a odhodlaných ľudí pre politiku, odídeme. Ide nám o to, aby sme aktivovali hlas ľudí z ulíc v politike,“ vyhlasuje.

Reakcia organizátorov

Organizátori boli z registrácie strany nepríjemne prekvapení a avizovali právne kroky. „My sme sa obrátili na právnikov, lebo to považujeme za hyenizmus. Ľudia sa tu pokojne zhromažďujú, hovoria, že sa nebude zakladať politická strana a potom niekto príde a zneužije túto značku,“ povedal jeden z organizátorov Juraj Šeliga.

Kto stojí za vznikom strany?

Za vznikom strany je bývalá redaktorka STV a exhovorkyňa Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) z čias jeho ministrovania v rezorte pôdohospodárstva Magda Želeňáková. Okrem nej sú v prípravnom výbore Radko Olej z Košíc a Peter Hardoň z Vlkoviec. Už oznámili Ministerstvu vnútra (MV) SR, že idú zbierať podpisy. Oznámenie je na webstránke ministerstva. Na registráciu strany je potrebných aspoň 10 000 podpisov.

Zbierajú podpisy

MV potvrdilo, že doposiaľ nikto stranu s názvom Za slušné Slovensko neregistroval. „Momentálne sme v zmysle zákona o politických stranách a politických hnutiach uverejnili oznámenie prípravného výboru, že 29. marca 2018 začali zbierať podpisy na založenie strany s týmto názvom,“ uviedol hovorca rezortu Petar Lazarov. Počas 180 dní sa teda iná strana s týmto názvom nedá zaregistrovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM