Správy

WHO reaguje na AstraZenecu a krvné zrazeniny: Súvis je možný, ale nepotvrdený!

Existuje spojitosť medzi vakcínou od firmy AstraZeneca a tvorbou krvných zrazenín? Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie okamžite zareagovali.

Ilustračný obrázok k článku WHO reaguje na AstraZenecu a krvné zrazeniny: Súvis je možný, ale nepotvrdený!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Spojitosť medzi vakcínou proti koronavírusu od firmy AstraZeneca a tvorbou krvných zrazenín je pravdepodobná, no nie je potvrdená. Uviedli to v stredu odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí tiež zdôraznili, že výskyt týchto zrazenín je „veľmi zriedkavý“. Informovala o tom agentúra AFP.

Potrebné štúdie

„Na základe súčasných informácií považujeme kauzálny vzťah medzi vakcínou a výskytom krvných zrazenín s nízkou hladinou krvných doštičiek za možný, ale nie potvrdený,“ uviedli predstavitelia Globálneho poradného výboru WHO pre bezpečnosť vakcín (GACVS) vo vyhlásení. „Na úplné porozumenie potenciálneho vzťahu medzi očkovaním a možnými rizikovými faktormi sú potrebné špecializované štúdie,“ dodali.

Vyhlásenie prišlo po tom, čo Európska agentúra pre lieky (EMA) oznámila, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako „veľmi zriedkavý vedľajší účinok“ danej vakcíny.

EMA tiež uviedla, že výhody očkovanie touto vakcínou naďalej prevažujú nad možnými rizikami.

Posudzované prípady, v ktorých sa po podaní vakcíny od spoločnosti AstraZeneca objavili krvné zrazeniny, sú síce znepokojivé, no ide o „veľmi nízky“ počet spomedzi takmer 200 miliónov ľudí na svete, ktorým bola táto očkovacia látka podaná, pripomenuli odborníci z WHO. Vedľajšie účinky dva až tri dni po očkovaní sa podľa nich „očakávajú a sú bežné“.

Vyhľadajte lekára

Ľudia, ktorí však pociťujú vážne symptómy štyri až dvadsať dní po očkovaní, by mali urgentne vyhľadať lekársku pomoc. Medzi závažné príznaky patria dýchavičnosť, bolesti v hrudníku, opuchy nôh, pretrvávajúce bolesti brucha, neurologické symptómy, ako napríklad silné a pretrvávajúce bolesti hlavy či rozmazané videnie a tiež drobné krvné škvrny pod kožou mimo miesta vpichu.

Členovia podvýboru GACVS sa zišli v stredu, aby zhodnotili najnovšie informácie, ktoré ohlásila EMA, ako aj britský Výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI). Ten rozhodol, že ľuďom mladším ako 30 rokov budú v Británii pri očkovaní proti koronavírusu ponúkané aj iné vakcíny ako látka od firmy AstraZeneca, ak to bude možné.

Ďalšie stretnutie členov výboru je naplánované na budúci týždeň, keď majú zhodnotiť dodatočné dáta a v prípade potreby vydať ďalšie odporúčania.

AstraZeneca reaguje

Farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v stredu uviedla, že dve štúdie, ktoré vykonali britské i európske regulačné orgány, opätovne potvrdili, že výhody jej očkovacej látky aj napriek možnej spojitosti so zriedkavým výskytom krvných zrazenín „vysoko prevažujú nad rizikami“. Informovala o tom agentúra AFP.

„Obidve tieto previerky vo všeobecnosti opätovne potvrdili, že vakcína ponúka vysokú úroveň ochrany voči všetkým stupňom závažnosti (ochorenia) COVID-19 a že tieto výhody naďalej vysoko prevažujú nad rizikami,“ uviedla britsko-švédska spoločnosť vo vyhlásení.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM