Zo zahraničia

WHO varuje svet: Epidémia sa prudko zrýchľuje, očakáva sa nárast počtu úmrtí

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie Michael Ryan vyhlásil, že šírenie nového druhu koronavírusu celosvetovo naberá tempo.

Ilustračný obrázok k článku WHO varuje svet: Epidémia sa prudko zrýchľuje, očakáva sa nárast počtu úmrtí
Zdroj: pixabay.com

Michael Ryan poukázal na výrazné zvýšenie v počte potvrdených prípadov nákazy nahlásených za posledných päť či šesť týždňov. Zároveň varoval, že čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí.

Buďme pripravení na najhoršie

„V apríli a máji sme mali 100-tisíc prípadov nákazy denne. Dnes máme 200-tisíc prípadov denne,“ vysvetlil doktor Ryan na online tlačovom brífingu.

Ryan povedal, že počet úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom sa v týchto chvíľach zdá ustálený.

Upozornil však, že často nastáva oneskorenie medzi časom, keď sa zvýši počet potvrdených prípadov infekcie, a časom, keď sú nahlásené úmrtia. Trvá totiž určité obdobie, kým sa koronavírus u pacientov naplno rozvinie a infekcia vyústi do tragického konca.

Ryan tiež odmietol myšlienku, že výrazný nárast v počte prípadov spôsobuje rozsiahlejšie testovanie. Zdôraznil: „Táto epidémia sa zrýchľuje.“

Dodal, že dúfa, že kolektívne dosiahnuté poznatky o účinnej liečbe pacientov s ochorením COVID-19 pomôžu udržať mieru úmrtí na pomerne nízkej úrovni, ale nedá sa to zaručiť.

„Posledných päť, šesť týždňov naozaj zažívame iba rýchle zvyšovanie v počte prípadov nákazy. Takže si nemyslím, že bude prekvapením, ak začne znovu stúpať počet úmrtí,“ vyhlásil Ryan.

USA končia!

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa upovedomila Kongres, že Spojené štáty oficiálne vystupujú zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), informovala spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie demokratického senátora Roberta Menendeza.

„Kongres dostal oznámenie, že POTUS (prezident) oficiálne vystupuje z WHO uprostred pandémie,“ uviedol na Twitteri Menendez, člen senátneho výboru pre zahraničné vzťahy.

Nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí potvrdil, že Spojené štáty v pondelok o svojom vystúpení upovedomili generálneho tajomníka OSN.

Podľa zdroja je list adresovaný OSN veľmi krátky. Upozornil však, že nevie, či list, ktorý videl, bol jeho konečnou verziou. Proces vystúpenia by mal trvať jeden rok. Trump ešte koncom mája vyhlásil, že pristúpi k „ukončeniu“ vzťahov medzi Spojenými štátmi a WHO.

Ešte predtým organizácii pozastavil financovanie a obvinil ju, že je na pozadí globálnej krízy „bábkou“ v rukách Číny.

Trump situáciu bagatelizuje

Americký prezident Donald Trump v utorok vyjadril nesúhlas s vyjadreniami imumológa Anthonyho Fauciho, ktorý označil súčasnú situáciu ohľadne šírenia koronavírusu v USA za vážnu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

V posledných dňoch zaznamenalo rekordné denné prírastky nakazených približne 14 amerických štátov, pričom len v prvých dňoch júla pribudlo v USA podľa výpočtu denníka The New York Times asi 250-tisíc prípadov nákazy.

„Je to vážna situácia, ktorú musíme okamžite riešiť,“ povedal v pondelok popredný americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Fauci. USA sú podľa jeho slov pritom stále v prvej vlne nákazy.

Trump v utorkovom rozhovore v televízii povedal, že s Faucim nesúhlasí. „Myslím že, že sme na dobrom mieste,“ povedal prezident. „Nesúhlasím s ním,“ dodal.

„Robíme dobrú prácu,“ zdôraznil Trump a vyjadril presvedčenie, že epidemiologická situácia v USA bude už za dva, tri alebo štyri týždne opäť priaznivá.

V celých USA dosiaľ potvrdili okolo troch miliónov prípadov infekcie novým koronavírusom a vyše 130-tisíc súvisiacich úmrtí.

Počty infikovaných v súčasnosti narastajú v oblastiach na juhu a západe USA po tom, ako miestne úrady začali s postupným uvoľňovaním opatrení, pripomína AFP.

Trump narastajúce denné počty prípadov bagatelizuje a tvrdí, že ich sú zapríčinené zvýšeným objemom testovania.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM