Rastislav Dvorový Regióny Regióny Regióny

Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového

Zaprieť seba, zobrať kríž a nasledovať.

Ilustračný obrázok k článku Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového
Zdroj: Bardejovský Reportér

Toto sú podmienky pre nasledovanie Učiteľa: „Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nasleduje ma“ (Mt 16, 24–28). Učiteľova ponuka je načrtnutá takýmto spôsobom. „Zaprieť sám seba“ – to znamená vzdať sa každej osobnej ambície, najmä čo sa týka moci a vlastnenia, jedná sa o preformulovanie prvého blahoslavenstva. „Vziať svoj kríž“- kríž nie je daný Bohom ako si často myslíme najmä v ťažkých a dramatických situáciách života. Boh sa nezabáva tým, že rád „križuje“ svojich synov a dcéry.

Kríž je rozhodnutie učeníka a znamená vziať na seba opovrhnutie, ktoré pramení z nasledovania Učiteľa, to isté opovrhnutie, ktoré sám zažil. Do hĺbky prijať status prenasledovaných a vylúčených zo spoločnosti a inštitúcií, ktoré sa často takým spôsobom správajú v presvedčení, že tým vzdávajú Bohu slávu. Tu je preformulovanie posledného blahoslavenstva. Toto sú nevyhnutné podmienky, aby bolo možné nasledovať Učiteľa po cestách Kráľovstva.

Nasledovať znamená ísť za ním. Miesta sú jasne určené a nikto si nemôže drzo namýšľať, že lepšie pozná cestu. Aj to znamená zaprieť sám seba a dôverovať či spoliehať sa úplne na Neho. Teraz si predstavme spoločenstvo ľudí. A prečo vždy ide o spoločenstvo? Lebo nikto nie je kresťanom sám! Predstavme si teda spoločenstvo ľudí, ktoré to všetko žije a pýtajme sa. Z koľkých ambícií moci a vlastnenia sa nám ešte treba oslobodiť, aby sme nasledovali Učiteľa?

Koľkých „krížov“, ktoré sme vyrobili ad hoc, len aby sme ospravedlnili vlastnú nečinnosť sa potrebujeme zbaviť? Nasledovanie Učiteľa vyžaduje hlbokú a radikálnu slobodu, predovšetkým však vyslobodenie sa zo všetkých tých falošných obrazov, ktoré sme si o Ňom vytvorili. Obrazov, ktoré upokojujú, ktoré poskytujú absolútne istoty a bezpečnosť. Vari zaprieť sám seba neznamená tiež vzdať sa túžby uzavrieť ho príliš rýchlo do našich schém?

Evanjelium podľa Matúša 16, 24–28

Potom Ježiš povedal svojim učeníkom: „Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nasleduje ma. Lebo kto by si chcel život zachrániť, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa, nájde ho. Veď čo osoží človeku, keby aj celý svet získal, a svojej duši by uškodil?! Alebo za čo vymení človek svoju dušu? Lebo Syn človeka príde v sláve svojho Otca so svojimi anjelmi a vtedy odplatí každému podľa jeho skutkov. Veru, hovorím vám: Niektorí z tých, čo tu stoja, neokúsia smrť, kým neuvidia Syna človeka, ako prichádza vo svojom kráľovstve.“

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM