Rastislav Dvorový Regióny

Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového

Znepokojujeme sa pre mnohé veci a potrebné je len jedno.

Ilustračný obrázok k článku Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového
Zdroj: Rastislav Dvorový

Dnes nám evanjeliový text ponúka obraz dvoch sestier, Marty a Márie, ako prijimajú Učiteľa vo svojom dome (Lk 10,38–42). Často a ochotne sú považované Marta za tú horšiu a Mária za tú zbožnejšiu (?!). Vieme o čo ide. Jedna sa hneď pustí do práce, aby prijala hosťa, druhá zostane sedieť pri nohách Učiteľa a počúva jeho slovo.

Cirkev ich často používala, jednu ako vzor žien v domácnosti, gazdiniek, stala sa dokonca ich patrónkou. Je to akčná žena, ktorá predstavuje tú časť Cirkvi, ktorá pracuje v rôznych oblastiach, druhú ako vzor komtemplatívneho života tých, ktorí v Cirkvi sedia pri Učiteľových nohách a modlia sa, počúvajú atď.

Dobre, ale čo urobíme s Ježišovým výrokom, že tá druhá, Mária, „si zvolila lepší podiel, ktorý sa jej neodníme“? A tu sa začínajú interpretatívne obraty a slovno-analytické piruety, všetkých možných „áno, ale, nie či možno“. V zmysle: Ježiš nediskvalifikuje Martu, lebo ak áno, čo potom s dobrými sestričkami, čo učia náboženstvo, ako ich ospravedlníme? A všetkých tých, ktorí aktívne pracujú?

Chce nám len povedať, aby sme nepadli do aktivizmu, veď predsa jeho slovo je vždy dôležitejšie … a tak ďalej, a tak ďalej. Podľa môjho názoru sa veci sa majú takto. Ježiš vyzdvihuje Máriu pretože sa slobodne rozhodla opustiť schémy, ide o jej slobodné rozhodnutie. Marta zostala priviazaná k obrazu ženy tej doby. Kinder, Küche und Kirche: tri „K“ nemcov: Deti (rodiť a vychovávať), v kuchyni (sa obracať), v kostole sa modliť a keď treba tak popratať!

Pre Martu niet inej cesty ako dodržiavanie tradície, ktorá prikazuje žene, aby zostala v úzadí, pri službe, vedomá si toho, čo hovorí Tradícia: Je lepšie Tóru spáliť, než ju vysvetľovať žene! Mária si vybrala lepší podiel, ktorým je cesta slobody a dôstojnosti, ktorú ponúka Učiteľ, a toto sa jej neodníme, lebo to nie je dar od druhých, ale to, čo si sama vybojovala, čo sa zrodilo v jej srdci a čo prináša nový život.

Mária predstavuje všetkých tých, ktorí sa dnes v Cirkvi snažia dať Tradícii „kyslík“ a vychádzajúc z Ježišových slov usilujú sa odstrániť „pleseň“ ktorá mieša náboženské tradície s Tradíciou, ktorá je vždy záležitosťou viery a nie náboženstva. Preto považujem za vhodné pripomenúť, že autentická Tradícia nie je istým druhom reštauračných prác tých, ktorí sa snažia o návrat „kresťanských záležitostí“, ktoré by už dnes boli smiešne anachronické.

Rastislav Dvorový (44) je katolícky kňaz, pochádza z Košíc. Ako kaplán pôsobil vo Svidníku, Jenkovciach a Prešove. Po štúdiách v Ríme bol misionárom na Ukrajine. V misijnom seminári v Izraeli vyučuje bohoslovcov. Venuje sa aj sprievodcovstvu na púťach.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM