Rastislav Dvorový Regióny

Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového

Nie sme paciváli v papučiach

Ilustračný obrázok k článku Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového
Zdroj: Bardejovský Reportér

Dnes nám Učiteľ pripomína: „Bedrá majte opásané a lampy zažaté“ (Lk 12, 35–38). My kresťania nie sme zasedení ľudia zo „salónov“, nie sme peciváli v papučiach, ktorí milujú pohodovú atmosféru, ktorí neznepokojujú nikoho, sú krotkí, spokojní a vyhýbajú sa problémom.

Sme ľuďmi na ceste. Vždy pripravení bežať na pomoc tam, kde sa ozýva plač zraneného človeka, vždy pripravení byť svetlom tam, kde temnoty spútavajú bratov a sestry reťazami neznalosti, predpokladov a bigotnosti náboženstva. Náboženstva, ktoré neotvára srdcia, ale provokuje strach aobavy.

Sme mužmi a ženami, ktorí sa nechávajú viesť vanutím Ducha Svätého, aby dali kyslík tomu, kto lapá po dychu, lebo je vylúčený a odmietnutý. Sme mužmi a ženami, ktorí nemajú „brlohy a hniezda“, do ktorých by sa uzavreli, aby ostatných nechali vonku, ale sme ľudmi, ktorí urobili svet a dejiny svojim domom.

Domom, v ktorom najkrajším obrazom je Otcova tvár, ktorá žiari na našich zranených, krehkých, môžno zašpinených tvárach, ktoré však vždy miluje Ten, čo nás „zďaleka vidí“ a s nežnosťou a láskou násg, napriek všetkému, objíma. Sme večnými pútnikmi, vždy hľadajucimi pravdu a krásu.

Tú pravdu a krásu, ktorá sa skrýva v zákutiach dejín, vo vráskach udalostí, v srdciach bratov a sestier, ktorí s nami, a tak ako my, kráčajú, aby bez strachu rozsievali život, pokoj a spravodlivosť. Jednoducho, sme „vždy pripravení“.

Evanjelium podľa Lukáša (Lk 12, 35–38)

Bedrá majte opásané a lampy zažaté. Buďte podobní ľuďom, ktorí očakávajú svojho pána, keď sa má vrátiť zo svadby, aby mu otvorili hneď, ako príde a zaklope. Blahoslavení sluhovia, ktorých pán pri svojom príchode nájde bdieť. Veru, hovorím vám: Opáše sa, posadí ich k stolu a bude ich obsluhovať.

A keď príde pred polnocou alebo až nad ránom a nájde ich bdieť, budú blahoslavení. Uvážte predsa: Keby hospodár vedel, v ktorú hodinu príde zlodej, nedovolil by mu vniknúť do svojho domu. Aj vy buďte pripravení, lebo Syn človeka príde v hodinu, o ktorej sa nenazdáte.“

Peter mu povedal: „Pane, toto podobenstvo hovoríš iba nám, alebo všetkým?“ Pán povedal: „Kto je teda verný a múdry správca, ktorého pán ustanoví nad svojou čeľaďou, aby jej načas dával určený pokrm? Blahoslavený sluha, ktorého pán pri svojom príchode nájde tak robiť. Veru, hovorím vám: Ustanoví ho nad všetkým, čo má.

Rastislav Dvorový (44) je katolícky kňaz, pochádza z Košíc. Ako kaplán pôsobil vo Svidníku, Jenkovciach a Prešove. Po štúdiách v Ríme bol misionárom na Ukrajine. V misijnom seminári v Izraeli vyučuje bohoslovcov. Venuje sa aj sprievodcovstvu na púťach.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM