Anna Humbert Regióny

Aničkin zápisník: London baby, yeah ...

Londýn je kozmopolitný, rozmanitý a podmanivý. Síce mierne sivý, občasne upršaný, ale veľmi príjemný a zaujímavý.

Ilustračný obrázok k článku Aničkin zápisník: London baby, yeah ...
Zdroj: Anna Humbert

O Londýne sa toho dá napísať veľa. Mnohí z vás ho už veľmi dobre poznajú, keďže sa jedná o jednu z frekventovaných pracovných i výletných destinácii. V britskej metropole som sa už párkrát vyskytla. Tento krát bol na pláne len relax, jedlo a zábava. Bývali sme v časti vzdialenej len cez rieku od biznisom dýchajúceho City a horizont nám skrášľovali impozantné mrakodrapy. Aj napriek tomu bola táto centrálna rezidenčná štvrť úplne pokojná a prízemné domčeky vytvárali dojem príjemnej anglickej dedinky.

Červené double deckery nás odtiaľ za pár minút odviezli priamo do centra a z predného sedadla na poschodí sme z autobusu mali vyhliadkovú trasu ako praví turisti. Lístky na metro a autobus sa už v Londýne nekupujú. Ubezpečte sa, že vaša dotyková karta funguje aj v zahraničí a pri vstupe a výstupe do metra len ťuknete kartičkou a šikovný systém vám rozpočíta cenu tak, že nikdy neprekročíte cenu výhodného denného lístka.

Energetická bomba na skoré ráno

Výlet sme nemohli začať inak ako samozrejme anglickými raňajkami. Vďaka skvelému odporúčaniu sme našli jednu z reštaurácií siete Crosse Keys, kde sme vskutku len za pár libier začali deň kráľovským spôsobom nad opekanou slaninkou, klobáskami a neodmysliteľnou fazuľou.

Londýnčania nad týmito podnikmi občas ohŕňajú nos, ale aj tak bolo o pol dvanástej nabité na obed a každý si užíval neodmysliteľné pivo. Objednávku môžete urobiť aj cez šikovnú aplikáciu priamo od stola, zadáte len jeho číslo, všetko na čo máte chuť, kartičkou sa to samo zaplatí a usmievavá čašníčka už len rovno donesie.

Borough Market a Tate Modern

Ako vo väčšine metropol aj v Londýne sa rozmohla tzv. „foodie“ kultúra a „street food“ (trend jedla priemo v uliciach) vládne v rôznych častiach mesta. Jedlo z celého sveta si môžete vychutnať v nespočetných stánkoch na Borough Market len pár krokov od Shakespeara a Tate Modern. Nám po raňajkách neostalo miesto ani len na dezert, tak sme len ovoniavali a tešili sa na vizuálne slasti múzea moderného umenia Tate Modern.

„Lístky na metro a autobus sa už v Londýne nekupujú.“

Väčšina štátnych múzeí v Londýne je zadarmo, okrem mimoriadnych expozícii. Tate Modern je architektonický unikát na brehu Temže. Stará elektráreň dostala druhý život vďaka inovatívnym architektom a na početných poschodiach tu môžete denne vychutnávať skvosty moderného sochárstva, maliarstva i vizuálneho umenia. Kvantita a kvalita exponátov sú na takej vysokej úrovni, že už po prejdení jedného z početných poschodí budú vaše očká vyblikané.

Treba si preto dopredu, najlepšie podľa internetu, rozvrhnúť, o čo presne máte záujem a návštevu si, ak čas dovolí, pre ešte lepší estetický zážitok, rozložiť na niekoľko návštev. Dali, Picasso, Monet, Pollock, z tých najznámejších a mnohí ďalší vás tam visiac, trpezlivo očakávajú.

Campden alebo street food maximus

Ďalšou absolútne unikátnou časťou Londýna je jednoznačne excentrický Campden. Šialene nápadito i strašidelne pomaľované a popretvárané domy lemujú tržnicu podobnú tej tureckej. Prúd ľudí vás odprevadí opäť k vode a k foodie marketu, kde v spleti uličiek nájdete chute a vône z celého sveta. Rozmanité burgery, francúzske crepes, maďarské langoše, mexické burritos, vietnamské, čínske, thajské pochúťky sú tu ponúkané jedna vedľa druhého v stánkoch otvorených celý týždeň. Akurát halušky sme tu nenašli, našli sme ale dieru na trhu.

Afterwork alebo keď vás pustia z reťaze

V Londýne sa skvele nakupuje, konzumuje všetko možné, vychutnáva čaj a pivo či degustuje slad. Skvele sa tu strácajú a objavujú malé vydláždene uličky, malebné zákutia a zaseknuté puby akoby z doby Sherlocka Holmesa. Každá časť dňa má svoju atmosféru. Rýchly a náročný životný štýl tu síce dominuje, ale to je cena za životnú úroveň.

Väčšina business žralokov pracuje len 4 dni v týždni, piatok si často užívajú z home o cu alebo skrátene, keďže podvečer už cestujú na víkend domov. Preto je štvrtok večer momentom na týždňovú bilanciu a hlavne pivo s kolegami. Afterwork a happy hours vo štvrtok prekvitajú na každom rohu a bary sú plné oblekáčov bez kravaty.

Najesť sa niekde bez rezervácie je pomerne veľký výkon, ale o to lepší a zaslúžený zážitok. Cestou na metro za zaslúženým odpočinkom však ľahko nájdete bar, kde spieva speváčka s podmanivým hlasom a vizážou podobnou Amy Winehouse alebo čarovný jazz.

Z Košíc sa lieta do Londýna priamo niekoľko krát do týždňa. Košická hmla vás síce možno prinúti pristáť v Budapešti, ale zato budete mať ešte o jednu cestovateľskú skúsenosť viac. Londýn nie je tak drahý, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať a užívať sa tam dá jeho mnoho tvárí a to počas celého roka. Tak si konečne vyberte v robote zvyšok dovolenky a choďte ochutnať britské čaro.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM