Aktualizované Zo Slovenska

Z kauzy Belize je bumerang: Matovič je obvinený z ohovárania premiéra Fica

V auguste 2015 šéf OĽANO-NOVA Igor Matovič otvoril kauzu údajného tajného účtu Roberta Fica na Belize. Dnes v tejto kauze sám čelí obvineniu z ohovárania.

Ilustračný obrázok k článku Z kauzy Belize je bumerang: Matovič je obvinený z ohovárania premiéra Fica
Zdroj: TASR

Šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič je podľa portálu Aktuality.sk obvinený z ohovárania premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Polícia začala Matoviča stíhať pre jeho výroky o schránkovej firme a účte na Belize.

Pred vyše rokom vytiahol opozičný poslanec na verejnosť informáciu, že v poštovej schránke našiel anonymnú správu. Podľa neznámeho „udavača“ si ešte v roku 2008 Fico s manželkou Svetlanou založili schránkovú firmu v daňovom raji. Firma si vraj v deň vzniku založila dva bankové účty v Belize Bank International, na ktorých podľa Matoviča bolo približne 674 miliónov dolárov.

Za tieto informácie dnes Matovič čelí obvineniu z ohovárania. „Je to pravda. V nedeľu som dal status, že som sa dozvedel o chystanom obvinení a v pondelok som ho mal na pošte,“ potvrdil pre Aktuality.sk.

Matovič považoval informácie za hodnoverné, keďže dostal aj 30 strán kópií faktúr, blokov a zmlúv. Tvrdil, že dokumente poukazujú, ako sa cez zmanipulované verejné obstarávania prepierajú peniaze zo Slovenska na tento účet.

Polícia Matovičove tvrdenia preverila. Stačil jej papier z finančnej spravodajskej jednotky v Belize, ktorá uviedla, že premiér a jeho manželka u nich nemajú a nikdy nemali žiadne účty či firmy.

Šliapol Ficovi na päty?

Líder OĽaNO-NOVA je presvedčený, že za jeho obvinením za ohováranie je osobne predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Matovič to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v reakcii na vznesenie spomínaného obvinenia.

Matovič povedal, že v nedeľu (20.11.) večer v schránke našiel odkaz napísaný v duchu, že sa niečo v najbližších dňoch stane. „Bolo tam, že Fico tlačí, aby som bol obvinený za Belize,“ povedal šéf OĽaNO-NOVA. Tento odkaz ešte v nedeľu večer zverejnil na sociálnej sieti.

„V pondelok (21.11.) ráno som si našiel v pošte vznesenie obvinenia za Belize evidentne na základe osobnej požiadavky Roberta Fica,“ vyhlásil Matovič.

Obhajca Lipšic

Jeho obhajca Daniel Lipšic uviedol, že obvinenie Matoviča je založené na absolútne nezákonných dôkazoch a výmysloch. Podľa jeho slov je právne odfláknuté, preto podávajú voči obvineniu sťažnosť. Lipšic, ktorý vychádzal zo spisu, uviedol, že Fico aj manželka vypovedali úplne rovnako napriek tomu, že medzi výsluchmi oboch prešiel mesiac.

Podľa Lipšica bola Ficova výpoveď skopírovaná a použitá aj v prípade manželky. Exposlanec tiež upozornil, že Trestný poriadok zakazuje sugestívne otázky, ale Ficovi a jeho manželke takéto vyšetrovateľ kládol.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM