Rastislav Búgel Regióny

Z novej križovatky v Bratislave sa vám ZATOČÍ hlava! Pribudlo na nej JEDENÁSŤ ostrovčekov

V bratislavskom Lamači upravili križovatku. Pribudlo na nej až jedenásť ostrovčekov. Ide o slovenský unikát.

Ilustračný obrázok k článku Z novej križovatky v Bratislave sa vám ZATOČÍ hlava! Pribudlo na nej JEDENÁSŤ ostrovčekov
3
Galéria

Na ulici Podháj v bratislavskom Lamači vzniká nová unikátna križovatka. „Na ulici Podháj v bratislavskej mestskej časti Lamač aktuálne mesto realizuje úpravu, ktorá pomocou dopravného značenia a ostrovčekov výrazne zlepší bezpečnosť a komfort na tejto predimenzovanej komunikácii, a to najmä pre chodcov, ktorí cez ňu prechádzajú. Pozornosť si zaslúži najmä križovatka s Podlesnou a Studenohorskou ulicou. S chráneným vedením cyklistov vo všetkých jej vetvách bude zrejme prvou na Slovensku, ktorá do značnej miery spĺňa parametre tzv. holandskej križovatky,“ informovalo na sociálnej sieti združenie Cyklokoalícia.

Združenie dalo projekt vypracovať v roku 2018 a darovalo ho mestu. Tvrdí, že v mnohých ohľadoch vznikne vzorové riešenie aj pre ďalšie mestá na Slovensku.

„Zamrzí len fakt, že projekt sa nateraz nerealizuje v celej dĺžke, kde by došlo k redukcii počtu parkovacích miest – od križovatky smerom nahor si tak na bezpečnejšie riešenie pohybu cyklistov žiaľ ešte počkáme,“ dodáva Cyklokoalícia.

Práce sa už začali

Práce odštartovali prvého mája. Mestská časť si od projektu sľubuje zvýšenie bezpečnosti na ceste, ktorá bola naprojektovaná v 70. rokoch, pričom bola pôvodne navrhnutá ako štvorprúdová. „Aj vďaka jej šírke vodiči, vo viac ako polovici nameraných prípadov, prekračujú maximálnu povolenú rýchlosť, čo ohrozuje životy a zdravie ďalších účastníkov cestnej premávky,“ informuje Lamač.

Projekt sa realizuje v troch etapách. Počas prvej sa upraví križovatka Podháj – Studenohorská – Podlesná a taktiež sa upraví priechod pre chodcov pri zastávke Podháj. „Druhou etapou je zosúladenie vodorovného a zvislého dopravného značenia a zmena dodnes tolerovaného parkovania zo šikmého na pozdĺžne. Treťou je vyznačenie, nasvietenie a debarierizácia 3 priechodov pre chodcov v hornej časti ulice pri zastávkach Studenohorská a Klanec,“ dodáva mestská časť, ktorá v septembri 2022 vydala súhlas s projektom organizácie dopravy.

Čo odhalili merania?

Vlani na mieste vykonali monitoring a zistili, že viac ako polovica áut prekročila na tomto mieste rýchlosť. „Ak by sa odrátali vozidlá MHD, tak by percento vozidiel, ktoré počas meraní prekročili rýchlosť dosiahlo až 60 %. Najvyššia nameraná rýchlosť bola 85 km/h. Z 318 zaznamenaných prejazdov až 5 vozidiel prekročilo maximálnu povolenú rýchlosť o 20 km/h. Rýchlosť o viac ako 10 km/h prekročilo každé ôsme vozidlo,“ píše Lamač.

Na križovatke pribudlo 11 ostrovčekov. Ako na to reagujú vodiči? Dozviete sa to na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež:

Kontroverzná križovatka s 11 ostrovčekmi v Lamači
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM