Zo Slovenska

Za zdravie si priplatíme: Zvyšujú sa poplatky pri návšteve pohotovosti

Poplatok za používanie ambulantných aj ústavných pohotovostí sa zvýši. Vyplýva to z vyjadrení šéfa rezortu zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD).

Ilustračný obrázok k článku Za zdravie si priplatíme: Zvyšujú sa poplatky pri návšteve pohotovosti
5
Galéria
Zdroj: TASR

V prípade nemocničných pohotovostí by mal vzrásť minimálne na päť eur a v ambulanciách na dve až tri eurá. Minister Drucker avizuje, že zároveň by sa v oboch prípadoch mal rozšíriť zoznam osôb, ktoré by boli od poplatkov oslobodené.

„Ten, kto skutočne potreboval ísť na urgent, tak ten poplatok nebude platiť,“ priblížil Drucker s tým, že by sa to mohlo týkať napríklad pacientov s úrazmi. Pohotovostný poplatok vo výške 1,99 eura sa momentálne platiť nemusí, ak je človek následne hospitalizovaný.

Ministerstvo v súčasnosti pripravuje zmeny vo fungovaní ambulantných pohotovostí, tzv. Lekárskej službe prvej pomoci (LSPP), aj poplatkoch v zdravotníctve. Obe právne normy chce Drucker predložiť súčasne v najbližších dňoch.

Predpokladá, že zmeny v samotnom fungovaní pohotovostí by pacienti mohli pocítiť na budúci rok. „Súčasné LSPP budú fungovať do konca tohto roka, možno aj dlhšie,“ doplnil.

Podľa plánov ministerstva ambulantných pohotovostí s nonstop službou na Slovensku ubudne. Drucker už na jeseň avizoval, že takéto pohotovosti by mali fungovať najmä v nemocniciach.

Povolenia im má po novom vydávať rezort. Ostatná časť LSPP by sa ponechala ako doplnková s možnosťou kratšej prevádzky, povoľovali by ju vyššie územné celky.

Ilustračné foto, TASR

Nemocnice, zdravie, euro
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM