Magazín Cestovanie

Zabudnite na skupinovú turistiku! Do hôr choďte len TAKTO!

Horská záchranná služba (HZS) v čase rizika nákazy novým koronavírusom dôrazne neodporúča chodiť do hôr vo veľkých skupinách.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnite na skupinovú turistiku! Do hôr choďte len TAKTO!
6
Galéria

Riziko môže predstavovať aj osamotený pohyb, hlavne vo vysokohorskom teréne a mimo značených trás. Vhodnejší je preto podľa HZS pohyb vo dvojici. Napríklad s osobou, s ktorou návštevník zdieľa spoločnú domácnosť a v prípade nehody si vedia navzájom privolať pomoc.

Zodpovedne

„Ak sa vyberiete do vysokohorského terénu sami, je dôležité informovať o tejto skutočnosti, ako aj trase, ktorú idete absolvovať a predpokladanom čase návratu, príbuzných alebo inú osobu. Tá v prípade, ak sa vám stane úraz alebo budete potrebovať pomoc, bude vedieť o týchto skutočnostiach informovať záchranné zložky,“ informovali horskí záchranári na oficiálnej webovej stránke.

Vhodné je mať so sebou nabitý mobilný telefón, prípadne náhradný nabíjací zdroj a GPS v mobile. Tiež nainštalovanú niektorú z mobilných aplikácií, pomocou ktorých je možné privolať pomoc a záchranárom sa súčasne s hovorom alebo tiesňovou SMS zobrazí GPS poloha. Rovnako je vhodné mať svetlo, adekvátny výstroj a výzbroj, tekutiny a niečo na doplnenie energie.

„HZS opätovne apeluje na návštevníkov hôr, aby sa správali zodpovedne, zbytočne pri pohybe v horách neriskovali a neohrozovali zdravie a životy seba, ale aj ostatných ľudí a záchranárov, ktorých pomoc by následne mohli potrebovať,“ zdôraznili.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM