Šport

Začali platiť prísnejšie podmienky pre zimné strediská, treba negatívny test

Od pondelka sa sprísnili podmienky pre hotely, vleky a lanovky.

Ilustračný obrázok k článku Začali platiť prísnejšie podmienky pre zimné strediská, treba negatívny test
Zdroj: TASR

Od návštevníkov sa vyžaduje negatívny test na ochorenie COVID-19. Zmeny priniesla vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Návštevníci stredísk nad desať rokov potrebujú negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako 72 hodín, v lanovkovej kabínke môže byť len jedna osoba, prípadne členovia jednej domácnosti.

Zodpovednosť strediska

Návštevníci hotelov musia mať takisto negatívne testy, zároveň nie je umožnené stravovanie v spoločných priestoroch. Prevádzkovatelia tiež musia vo zvýšenej miere zabezpečiť čistotu, upratovanie a dezinfekciu priestorov.

Slovensko je podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) jedinou krajinou, ktorá povoľuje zimné strediská a hotely iba s testom.

To, aby na lanovke boli len ľudia s negatívnym testom, je podľa neho na zodpovednosti strediska. Dúfa, že pomoc cestovnému ruchu sa zrealizuje ešte tento rok.

Rana pre cestovný ruch

Schéma pomoci pre cestovný ruch je vo finále, podľa jeho slov z konca minulého týždňa vie rezort spustiť pomoc do 200-tisíc eur na žiadateľa.

Pomoc chce spustiť ešte tento rok, situáciu v tomto segmente označil za katastrofálnu. Na pomoc cestovnému ruchu by nateraz malo ísť 100 miliónov eur.

Zimná sezóna bude skôr o prežití, aj to sa týka len časti podnikov a zamestnávateľov, ktorí sa nachádzajú v zimných strediskách, uviedol pre TASR prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák s tým, že od zimy nemajú veľké očakávania. Rezervácie v hoteloch sú zatiaľ minimálne.

V hodine dvanástej

Rozhodnutie o fungovaní lyžiarskych stredísk počas tejto zimnej sezóny do značnej miery odbúralo neistotu. Strediská začali plánovať otvorenie svojich prevádzok aj v závislosti od klimatických podmienok a ich pripravenosti, uviedol Harbuľák.

Vyhláška ÚVZ dala podľa neho konečne konkrétnu predstavu o tom, ako a za akých podmienok sa bude uskutočňovať zimná sezóna v lyžiarskych strediskách.

„Na prvý pohľad sa pravidlá pre fungovanie a využívanie lyžiarskych stredísk sprísňujú, no treba zároveň povedať, že rozhodnutie prišlo v hodine dvanástej, ale sú stanovené jasné pravidlá a podmienky na ich fungovanie,“ podotkol Harbuľák.

V súvislosti so zimnou sezónou v iných štátoch dodal, že situácia je v každej krajine rôzna. „Vo väčšine krajín však majú jasné pravidlá a scenáre, v závislosti od ktorých sa budú lyžiarske strediská či iné služby otvárať či zatvárať. V žiadnej z týchto krajín však zatiaľ nie sú tzv. vstupenkou pre využívanie týchto služieb negatívne PCR či antigénové testy,“ priblížil.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM