Zo Slovenska

Začali sa samozbery jahôd! Kedy sa oplatí vyraziť na polia? + MAPA

Samozbery jahôd sa stali populárnymi najmä preto, lebo zákazník si sám vyberie, čo si z poľa domov odnesie. Chystajte košíky, samozbery sa začali!

Ilustračný obrázok k článku Začali sa samozbery jahôd! Kedy sa oplatí vyraziť na polia? + MAPA
10
Galéria
Zdroj: TASR

Tohtoročné samozbery jahôd podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jany Holéciovej poznačili intenzívne jarné prízemné mrazy a vplyv pandémie koronavírusu. Aj napriek tomu sú pestovatelia pripravení na zberačov.

Čerstvé jahody od lokálnych pestovateľov si môžu nazbierať na viac ako 20 miestach na Slovensku.

Jahodovú mapu Slovenska nájdete TU.

Hor sa na jahody!

Samozbery jahôd sa stali populárnymi najmä preto, lebo zákazník si sám vyberie, čo si z poľa domov odnesie.

Mráz počas viacerých jarných nocí poškodil kvitnúce porasty natoľko, že jahôd z tohtoročnej produkcie bude približne o 30 až 40 % menej. Vplyvom obmedzení pre pandémiu majú pestovatelia aj menej sezónnych zamestnancov zo zahraničia, ktorí im každý rok pomáhajú so zberom jahôd a ďalšieho ovocia. Aj preto poľnohospodári dúfajú, že miestni ľudia im formou samozberu pomôžu pozbierať čo najviac jahôd.

Pestovatelia pripravili v tomto roku 23 jahodovísk, kde si ľudia môžu jahody sami nazbierať. „Prvé jahody bývajú najväčšie, preto majú o ne ľudia aj najväčší záujem. Jahody dozreté v druhom alebo treťom kole sú už menšie, ale zase sladšie pre vyšší obsah cukru. Súbežne s postupným dozrievaním jahôd sa preto znižuje aj počet ľudí, ktorí si prídu k miestnemu pestovateľovi po úrodu. Prirodzene preto najväčší záujem o chutné jahody prostredníctvom samozberu bude v týchto dňoch,“ povedal Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie Slovenska, ktorá je členom SPPK.

Ochranné opatrenia

Pestovatelia podľa Holéciovej upozorňujú, aby ľudia dodržiavali aj počas samozberu jahôd ochranné opatrenia, neoberali vo veľkých skupinách, mali na tvári rúška a pred vstupom na pole si vydezinfikovali ruky. Samozrejmosťou je opatrnosť pri zbieraní jahôd a šetrné zaobchádzanie s porastmi.

Informovala, že ľudia samozberom jahôd dokážu pozbierať približne 40 % dopestovanej úrody. Pestovateľovi tak znížia náklady na mzdu, ktorú by inak musel zaplatiť priamo sezónnemu alebo kmeňovému zamestnancovi.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM