Zo zahraničia

Zacharovová k sankciám proti Putinovi: S kým sa to chcete hrať hry? Zaberáme ŠESTINU sveta!

Sankcie proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi sú prejavom bezmocnosti Západu.

Ilustračný obrázok k článku Zacharovová k sankciám proti Putinovi: S kým sa to chcete hrať hry? Zaberáme ŠESTINU sveta!
Zdroj: TASR/AP

„Sankcie proti prezidentovi krajiny, ministrovi zahraničných vecí sú už príkladom a ukážkou absolútnej vlastnej bezmocnosti pri uskutočňovaní zahraničnej politiky a v medzinárodných vzťahoch,“ povedala hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová, ktorú citovala agentúra AFP, na Prvom kanáli ruskej televízie.

Viete, s kým máte tú česť?

Podľa AFP sa Zacharovová tiež zaujímala, či Západ vie, „s kým má tú česť“, a pripomenula, že Rusko zaberá šestinu sveta, je jadrovou mocnosťou, obrovskou krajinou. „S kým sa to chcete hrať a aké hry,“ pýtala sa hovorkyňa.

Vyhlásila tiež, že pozastavením členstva Ruska v Rade Európy sa táto organizácia stáva bezvýznamnou.

Zdôraznila, že diskusia o Rusku bez Ruska samotného bude znamenať, že prijímané rozhodnutia nebudú mať právnu silu a „žiadnu inú agendu Rada Európy (ani) nemá“.

USA i Británia

Spojené štáty sa chystajú uvaliť sankcie na ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa ruského rezortu diplomacie Sergeja Lavrova. Zakážu im cestovanie do USA a zmrazia prípadné aktíva v americkej jurisdikcii. Oznámila to v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, ktorú citovali agentúry AP a AFP.

Obdobné sankcie, a síce zmrazenie aktív Putinovi aj Lavrovovi, oznámila v piatok Európska únia a následne aj Británia.

Psakiová uviedla, že USA sa „po telefonickom rozhovore (amerického prezidenta) Joea Bidena s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou“ rozhodli pridať sa k EÚ a uvaliť sankcie na Putina, Lavrova a členov ruskej národnej Bezpečnostnej rady.

Niet návratu…

Vzťahy medzi Moskvou a Západom sa blížia „bodu z ktorého niet návratu“ pre rozsiahle ekonomické sankcie, ktoré zaviedli voči Rusku viaceré krajiny. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí v ruskej televízii.

„Dostali sme sa do bodu, za ktorým už neexistuje žiadna cesta späť,“ povedala Maria Zacharovová. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM