Zo zahraničia

EÚ uvalila sankcie voči Putinovi a Lavrovovi. NATO zvyšuje počty vojakov vo východnej Európe

Na zmrazení Putinových a Lavrovových aktív v európskych krajinách sa v noci na piatok dohodli prezidenti a predsedovia vlád krajín EÚ v Bruseli.

Ilustračný obrázok k článku EÚ uvalila sankcie voči Putinovi a Lavrovovi. NATO zvyšuje počty vojakov vo východnej Európe
Zdroj: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí EÚ schválili nové cielené sankcie voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi za vpád ruských jednotiek na územie Ukrajiny. Podľa agentúry DPA o tom v piatok informovali diplomatické zdroje.

Následky pre Rusko

Na zmrazení Putinových a Lavrovových aktív v európskych krajinách sa v noci na piatok dohodli prezidenti a predsedovia vlád krajín EÚ v Bruseli.

Tieto cielené opatrenia sú súčasťou rozsiahleho balíka sankcií, ktoré budú mať „masívne následky“ pre Rusko a jeho sektory energetiky, financií aj dopravy, tovar s dvojakým použitím, ako aj na kontrolu vývozu, financovanie vývozu a vízovú politiku.

Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že spúšťa rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území a v piatok ráno vstúpili aj do okrajových štvrtí Kyjeva.

Na sankčnom zozname

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell potvrdil, že ministri zahraničných vecí EÚ v piatok pridali ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na sankčný zoznam EÚ pre inváziu Ruska na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

„Prezident Putin a minister zahraničných vecí Lavrov sú na zozname sankcionovaných ľudí spolu so zostávajúcimi členmi Štátnej dumy, ktorí podporujú túto agresiu Ruska na Ukrajine,“ povedal Borrell novinárom po stretnutí ministrov EÚ v Bruseli.

NATO zvyšuje počty vojakov

Severoatlantická aliancia zvýši – v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine – počet svojich vojakov nasadených vo východnej Európe. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení lídrov 30 členských štátov NATO, z ktorého cituje stanica Sky News.

„Nikto by sa nemal dať oklamať prívalom klamstiev od ruskej vlády,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom po mimoriadnom piatkovom summite lídrov NATO, ktorý sa konal virtuálne.

Lídri členských krajín NATO na summite vyhlásili, že Moskva o svojich zámeroch v spojitosti s Ukrajinou klamala. „V súčasnosti pracujeme na ďalšom značnom nasadení obranných síl vo východnom krídle aliancie,“ dodali bez ďalších podrobností.

Obranné plány

NATO vzhľadom na konflikt na Ukrajine opäť posilní svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle, a to tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie. V piatok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorého cituje agentúra AFP.

Vyslané posily podľa neho zahŕňajú tisíce vojakov a viac ako 100 stíhačiek, ktoré budú nasadené v stave najvyššej pohotovosti na 30 rôznych miestach.

Ako píše agentúra AP, sily rýchlej reakcie NATO celkovo pozostávajú z približne 40-tisíc vojakov. Stoltenberg však uviedol, že Aliancia ich na svoje východné krídlo nevyšle všetkých.

V súvislosti s bojmi na Ukrajine šéf NATO poznamenal, že tamojšie ozbrojené zložky statočne bojujú proti útočiacim ruským silám. „Stále je to nestabilná situácia. Ale vieme, že ukrajinské sily statočne bojujú a sú schopné spôsobiť škody ruským inváznym silám,“ povedal Stoltenberg po videosummite lídrov NATO.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM