Zo Slovenska

Začína to byť kritické: Slovensko patrí medzi krajiny s najrýchlejším rastom prípadov

Do nemocníc prijali v súvislosti s diagnózou COVID-19 77 pacientov oproti minulotýždňovým 50. Ochorenie sa potvrdilo u 126, pričom minulý týždeň ich bolo 70.

Ilustračný obrázok k článku Začína to byť kritické: Slovensko patrí medzi krajiny s najrýchlejším rastom prípadov
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Slovensko patrí medzi krajiny s najrýchlejším rastom prípadov. Oproti minulému týždňu sa počet prípadov viac ako zdvojnásobil. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Matej Mišík.

Pacienti v nemocniciach

Do nemocníc prijali v súvislosti s diagnózou COVID-19 77 pacientov oproti minulotýždňovým 50. Ochorenie sa potvrdilo u 126, pričom minulý týždeň ich bolo 70. Na ventilácii je 13 ľudí, pred týždňom boli štyria. Nárast prípadov sa prejavil aj v počte výjazdov záchrannej služby.

Denne prijmú nemocnice asi 11 pacientov, čo predstavuje asi sedem až osem percent identifikovaných prípadov. Medzi nezaočkovanými pozitívnymi ide asi o deväť percent, zo zaočkovaných končia v nemocnici menej ako tri percentá pozitívnych.

Zo 108 hospitali­zovaných je najviac ľudí, 41, hospitalizovaných v Košickom kraji. Pri plne zaočkovaných pacientoch je vek hospitalizovaných výrazne vyšší.

Zaočkovaná je viac ako polovica populácie, pre ktorú sú dostupné vakcíny. Pribúda asi 1 700 osôb denne.

Test pred vyšetrením

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) na tlačovej konferencii povedal tiež, že vyžadovanie testu od pacientov pri vyšetreniach budú riešiť. V štátnych nemocniciach chcú jednoznačnejšie regulovať pravidlá.

Hovorí aj o tom, že pacienti by nemuseli za test platiť. Avizoval tiež, že v priebehu niekoľkých týždňov by malo ministerstvo mať k dispozícii mapu zobrazujúcu premorenosti Slovenska.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM