Aktualizované Správy Zo Slovenska

ZACVAKALI sme to my: Slovnaft uhradil Ukrajine poplatky za prepravu ropy. Čo na to Sulík?

Ukrajinská prepravná spoločnosť pozitívne zareagovala na návrh spoločností Slovnaft a MOL uhradiť tranzitné poplatky za prepravu ropy južnou vetvou ropovodu Družba.

Ilustračný obrázok k článku ZACVAKALI sme to my: Slovnaft uhradil Ukrajine poplatky za prepravu ropy. Čo na to Sulík?
Zdroj: TASR/AP

Slovnaft už platbu uskutočnil na účet spoločnosti a očakáva, že na základe toho sa v najbližších dňoch dodávky ropy obnovia. Informoval o tom v stredu hovorca Slovnaftu Anton Molnár, podľa ktorého s týmto riešením súhlasila aj ruská strana.

Problémy s bankami

„Prerušenie dodávok nastalo po tom, ako sa vyskytli technické problémy na úrovni bánk v súvislosti s platbami za tranzitné poplatky z ruskej strany. Výrobný proces v bratislavskej rafinérii napriek tomu funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je plynulé,“ priblížil Molnár.

Bratislavská rafinéria podľa jeho slov v úzkej spolupráci s národným prepravcom, spoločnosťou Transpetrol, ako aj v súčinnosti s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR počas tohto obdobia využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme.

Spoločnosť Slovnaft i MOL podľa Molnára iniciovali diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOL-u, respektíve Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy.

Aktualizované 13:37 Ukrajina potvrdila, že dostala na bankový účet poplatok za tranzit ruskej ropy cez svoje územie do Maďarska a na Slovensko. Oznámila to ruská spoločnosť Transnefť. Firma podľa agentúry RIA uviedla, že o 15.00 h začne do južnej vetvy ropovodu Družba pumpovať ropu.

Richard Sulík krátko pred 16.00 hodinou na sociálnej sieti uviedol: „Ropa je už na slovenskom území.“

Reakcia Sulíka

Minister hospodárstva Richard Sulík očakáva, že ropa cez ropovod Družba potečie už v najbližších hodinách, ak prídu peniaze. Tvrdí, že jej stopnutie nie je vina ruskej ani ukrajinskej strany, ale banky v západoeurópskej krajine.

Ropa prestala na Slovensko tiecť minulý štvrtok približne o piatej hodine ráno, povedal Sulík. „Nebolo to prvýkrát, od vojny k takýmto krátkym výpadkom došlo už štvrtýkrát,“ povedal Sulík.

„Nehľadal by som za tým žiaden ďalší politický kontext, jednoducho došlo k technickému zlyhaniu a vráteniu platby," uviedol na tlačovke Sulík.

Ilustračné foto

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM