Aktualizované ELA Zo Slovenska

ZÁHADA?! Facebooková stránka ministerstva kultúry ZMAZALA VŠETKO, odkedy prišla Šimkovičová

Viac ako 18-tisíc sledovateľov oficiálnej Facebookovej stránky Ministerstva kultúry Slovenskej republiky ostalo dnes poriadne šokovaných.

Ilustračný obrázok k článku ZÁHADA?! Facebooková stránka ministerstva kultúry ZMAZALA VŠETKO, odkedy prišla Šimkovičová
3
Galéria
Zdroj: Facebook.com/Ministerstvo kultúry SR , TASR/Martin Baumann

Nie, nejde o ďalší sporný status rezortu kultúry, ktorý riadi Martina Šimkovičová (SNS). Rezort je pod paľbou kritiky od nástupu bývalej moderátorky od začiatku.

Kiksy od začiatku

Najprv to bolo úvodné faux pas v podobe dvadsiatky gramatických chýb, ktorým sa exmoderátorka uviedla do novej funkcie.

Potom ministerku pobúril obraz vystavený v Slovenskom rozhlase. Šimkovičová si od začiatku „nesadla“ s kultúrnou obcou a umelcami. Viacerí bezprostredne po jej zvolení volali po jej odchode z funkcie a považovali ju za absolútne nekompetentnú.

Všetko sa to vystupňovalo príspevkom na Facebooku, v ktorom sa rezort kultúry „nenápadne“ ľudí pýtal, či chcú podporovať mimovládne organizácie a projekty, ktoré majú niečo dočinenia s LGBTI tematikou.

Všetko vymazali

Čo však ministerstvo nečakalo, bola silná vlna nevôle Slovákov a opozičných politikov i viacerých organizácií, ktorá ich začala obviňovať z podnecovania k nenávisti, diskriminácie a porušovania viacerých zákonov. Sporný status ministerstvo po pár dňoch kritiky úplne vymazalo. Stačilo to na to, že na poslednom, štvrtkovom proteste v uliciach Slovenska, volali ľudia, opozícia a umelci po rezignácii Šimkovičovej.

Terčom posmeškov bolo ministerstvo kultúry aj včera, v sobotu 20. januára. Ako upozornil Denník N, rezort Martiny Šimkovičovej označil rakúskeho spolkového ministra kultúry Wernera Koglera za ministerku. S Koglerom, ktorý je aj vicekancelárom, sa Šimkovičová stretla v meste Bad Ischl. „Ďakujem pani ministerke za pozvanie a teším sa na spoluprácu,“ citoval rezort Šimkovičovú na Facebooku. Tento príspevok síce je ešte na ich Instagrame, avšak už opravili text.

V nedeľu však zmizli všetky príspevky na Facebooku ministerstva, upozornil Denník N. Konkrétne, posledný príspevok je z 25. októbra 2023, keď sa s úradom lúčila Silvia Hroncová.

Na Instagrame všetky príspevky nateraz zostali, avšak majú vypnuté komentáre. S otázkami, kam sa podeli všetky príspevky, sme sa obrátili na rezort kultúry a na odpoveď čakáme.

Kybernetický útok?

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa k záhadnému zmiznutiu príspevkov vyjadrila prostredníctvom Telegramu. Uviedla, že facebookova stránka rezortu je pod útokom kybernetického ohrozenia. Všimol si to refresher.sk.

Profil na sociálnej sieti má byť podľa šéfky rezortu pod útokom hackerov od novembra minulého roka.

Spísali petíciu

Petíciu za odvolanie Šimkovičovej z funkcie ministerky podpísalo už takmer 140-tisíc ľudí. „Aktuálny stav na Ministerstve kultúry SR v súčasnosti ukazuje, že jeho vedúca predstaviteľka má tendenciu zamieňať výkon verejnej funkcie v demokratickom a právnom štáte za autokratické výkonové praktiky. Preto žiadame okamžité odstúpenie z jej funkcie,“ tvrdia autori petície.

SNS nevidí dôvod na odchod ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej z funkcie. Strana tiež spochybnila petíciu vyše 100-tisíc občanov, ktorí jej odchod žiadajú.

„Aj pre signatárov zo zahraničia, ako aj anonymov podpísaných pod internetovou facebookovou petíciou, ktorých sú údajne už viac ako 100-tisíc, je potrebné pripomenúť nasledovné. Prezidentka zarezala referendum, kde bolo viac ako 600-tisíc naozajstných vyzbieraných podpisov občanov Slovenskej republiky,“ napísala strana.

Strana vo vyhlásení dodala, že ministerka namiesto podpory boja proti dezinformáciám presunula peniaze na opravu strechy filharmónie. „Ministerka si zaslúži podporu, za jej odvahu, že je po dlhej dobe naozaj slovenskou ministerkou všetkých občanov, pretože aj LGBTI+ komunity a jej predstavitelia možno radi chodia do filharmónie.“

Príspevky Ministerstva kultúry SR
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM