Správy

Zahraniční Slováci prilietajú na voľby v rekordných počtoch. Na letenky minuli stovky eur!

Na víkend 29. februára si letenku s príletom do Viedne, Bratislavy, Budapešti alebo Košíc kúpilo až o 133 % viac Slovákov ako počas parlamentných volieb 2016.

Ilustračný obrázok k článku Zahraniční Slováci prilietajú na voľby v rekordných počtoch. Na letenky minuli stovky eur!
22
Galéria
Zdroj: TASR

Slováci sa vracajú zo zahraničia na voľby v rekordných počtoch. Informoval o tom predajca leteniek a zájazdov Pelikán na základe svojich štatistík.

Záujem o letenky na Slovensko značne prevyšuje aj ten z prezidentských volieb. Štyria z piatich Slovákov si kúpili iba jednosmerný lístok.

Jednosmerné lety domov

Podľa Pelikána si na víkend 29. februára letenku s príletom do Viedne, Bratislavy, Budapešti alebo Košíc kúpilo až o 133 % viac Slovákov ako počas porovnateľného obdobia parlamentných volieb 2016.

Až 80 % Slovákov si vybralo jednosmernú letenku, pričom pred štyrmi rokmi bol tento podiel len niečo cez 50 %. Dva jednosmerné lístky sú pritom podľa predajcu leteniek v drvivej väčšine prípadov drahšie ako jedna spiatočná letenka, časť Slovákov sa teda na voľby mohla vrátiť impulzívne a pre hlasovanie bola ochotná investovať viac peňazí.

„Tak či onak, po premietnutí našich dát na celý slovenský trh s letenkami ide o tisíce ľudí,“ spresnil manažér cestovnej kancelárie Pelikán pre vzťahy s verejnosťou Jozef Rybár.

Rekordný dopyt po letenkách

Podľa neho je potrebné zohľadniť aj skutočnosť, že v parlamentných voľbách sa na rozdiel od tých prezidentských môže hlasovať aj zo zahraničia. „Aktuálny dopyt po letenkách domov na Slovensko je aj pre to priam enormný a v histórii našich volieb určite rekordný,“ poznamenal zástupca cestovnej kancelárie.

Slováci sa podľa dát spoločnosti pre volebný víkend na slovenské a okolité letiská najčastejšie vracajú zo Španielska, Spojeného kráľovstva, Talianska, Nemecka, Holandska, Švajčiarska, Francúzska, Švédska, Dánska a Belgicka. Ide o krajiny, v ktorých značné množstvo Slovákov pracuje alebo študuje.

Analytici Pelikána pri volebných štatistikách odfiltrovali čo najviac externých vplyvov – od celkového rastu počtu cestujúcich v leteckej doprave, cez aktuálny pokles záujmu o cestovanie pre šírenie koronavírusu, až po nové letecké spojenia a výpredaje leteniek zo strany leteckých spoločností.

Stovky eur za letenky

Priemerné ceny spiatočných leteniek, ktoré si Slováci kvôli parlamentným voľbám 2020 zakúpili, sa podľa cestovnej kancelárie pohybujú najčastejšie v sumách do 200 eur. Študenti programu Erasmus+, vracajúci sa z Portugalska, dali za spiatočné letenky približne 450 eur.

Slováci, ktorí žijú v Spojených štátov a chcú voliť na Slovensku, investovali do leteniek až 750 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM