Aktualizované Zo Slovenska

Zákaz vychádzania a ZATVÁRANIE obchodov sa začnú SKÔR!

Zavreté zostanú všetky obchody s výnimkou nevyhnutných. Vláda schválila niekoľko výnimiek.

Ilustračný obrázok k článku Zákaz vychádzania a ZATVÁRANIE obchodov sa začnú SKÔR!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Zákaz vychádzania sa začne už v sobotu 19. decembra o 5. hodine ráno, teda o dva dni skôr, ako bol avizovaný 21. december. Zavreté zostanú všetky obchody s výnimkou nevyhnutných. Oznámil to minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Podpredseda vlády Štefan Holý nevysvetlil, prečo o nových opatreniach neinformuje premiér Igor Matovič a nie je na tlačovke. „Nie som jeho asistentka, prepáčte,“ povedal.

Od tohto dňa sa začne na Slovensku aj tzv. lockdown.

Situácia je zlá

Minister Krajčí označil epidemiologickú situáciu na Slovensku za mimoriadne vážnu. Vyzval preto, aby sa počas zákazu vychádzania stretli maximálne dve domácnosti a nedochádzalo k ďalším stretnutiam. „Ide o akési vytvorenie bubliny,“ povedal Holý. Cestovanie obmedzené nebude, vláda však vyzýva, aby ho ľudia zvážili.

„Rozhodli sme sa, že nechceme obmedziť cestovanie počas sviatkov,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že mnoho ľudí pracuje mimo blízkej rodiny.

Zákaz vychádzania plánuje byť podľa vicepremiéra pre legislatívu a strategické plánovanie Štefana Holého (Sme rodina) v platnosti do 10. januára 2021. Aktuálne sa rieši zákon, keďže núdzový stav by sa mal skončiť 29. decembra, ak ho vláda opätovne nepredĺži alebo nevyhlási nanovo.

Výnimky

Výnimkami sú okrem iných aj výnimka cesty za rodinou, do práce, ale aj na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb, nákup pohonných hmôt či cesta na poštu a výdajné miesto internetových a iných obchodov.

  • cesta do zamestnania,
  • cesta do najbližšieho obchodu – nákup a zaobstaranie potravín, liekov, hygienického tovaru, drogérie, krmív pre zvieratá, doplnenie pohonných hmôt;
  • na poštu,
  • do výdajných miest tovarov,
  • cesta do zdravotníckeho zariadenia,
  • návštevy medzi dvoma domácnosťami,
  • pobyt v prírode či individuálny šport,
  • cesta za účelom rekreácie – spolu však môžu byť maximálne členovia dvoch domácností, ktoré vytvorili bublinu

Medzi výnimkami je taktiež cesta na testovanie, cesta na pohreb, krst či sobáš. Zamestnávateľom vláda odporúča povoliť home office. Informoval o tom podpredseda vlády Štefan Holý (Smer rodina).

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM