Správy

Zamerajú sa na kvalitu ovzdušia: Nové meracie stanice dodajú 15 mestám a obciam

Meranie kvality ovzdušia sa rozšíri do oblastí, ktoré doposiaľ neboli pokryté. V rámci projektu Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dodá 15 mestám a obciam automatické monitorovacie stanice.

Ilustračný obrázok k článku Zamerajú sa na kvalitu ovzdušia: Nové meracie stanice dodajú 15 mestám a obciam
Zdroj: TASR

Vedúci odboru Monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ Martin Kremler o tom informoval na tlačovej konferencii.

Projekt stál 20,5 milióna eur a bol financovaný z eurofondov. Dodané bude aj laboratórne prístrojové vybavenie, analyzátory prachových častíc, servisné vozidlá a mobilné monitorovacie stanice, priblížil Kremler.

„Ak bude mať obec pocit, že v rámci jej katastra dochádza k znečisťovaniu ovzdušia, bude sa môcť obrátiť na objednávku tohto monitorovacieho zariadenia. Podľa žiadostí zhodnotíme závažnosť podnetu a na základe toho sa pristúpi k monitoringu,“ vysvetlil Kremler. Mobilné zariadenia budú umiestnené na pobočkách SHMÚ v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici.

Nové stanice budú nainštalované v: Trebišove, Bardejove, Poprade, Liptovskom Mikuláši, Oščadnici, Žarnovici, Považskej Bystrici, Púchove, Seredi, Plášťovciach, Komárne, Pezinku a v Bratislave v Rači a Podunajských Biskupiciach.

Medzi najväčších znečisťovateľov ovzdušia patrí podľa Kremlera energetika, priemysel, poľnohospodárstvo a vykurovanie domácností tuhým palivom.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM