Regióny

Zaočkovanosť v Košiciach je alarmujúco nízka. Primátor vyzýva k očkovaniu

Druhé najväčšie mesto Slovenska ešte nedosiahlo ani 50-percentnú zaočkovanosť.

Ilustračný obrázok k článku Zaočkovanosť v Košiciach je alarmujúco nízka. Primátor vyzýva k očkovaniu
Zdroj: TASR/AP

Za alarmujúco nízku označil primátor Košíc Jaroslav Polaček zaočkovanosť proti ochoreniu COVID-19 v druhom najväčšom meste Slovenska, v porovnaní s Bratislavou či samotnou Európou.

Netreba sa báť

Zaočkovanosť v Košiciach sa podľa jeho slov pohybuje na úrovni okolo 45 percent. Zaočkovanosť obyvateľov starších ako 50 rokov dosahuje okolo 60 percent. Ako povedal, mesto vyzýva všetkých, ktorí sa môžu dať zaočkovať, aby tak urobili.

„Snažíme sa ľudí vyzývať, vysvetľovať – je to našou úlohou,“ uviedol Polaček. Očkovanie je podľa neho jediným dostupným riešením. „Myslíme si, že je potrebné ľudí aj edukovať. Očkovania sa netreba báť,“ dodal Polaček. Zároveň zdôraznil, že je potrebné, aby protipandemické opatrenia dodržiavali a správali sa zodpovedne aj zaočkovaní.

Nakazených pribúda

Polaček ďalej priblížil, že v čistiarňach odpadových vôd sú inštalované senzory, ktoré analyzujú kontamináciu vody v súvislosti s novým koronavírusom. Na základe získaných dát je následne možné predpokladať vývoj situácie. „Samozrejme, aj toto sú novinky a je tam aj občas nejaká nepresnosť,“ povedal.

Miera zvyšovania infekčnosti v Košiciach stúpa, v súčasnosti je na úrovni okolo 500 ľudí týždenne. Ak sa bude premorenie populácie vyvíjať podľa predpokladov odborníkov, podľa primátora možno očakávať nižšie počty začiatkom novembra. Vrchol tretej vlny pandémie očakávajú približne o tri týždne, teda v polovici októbra.

Na základe tejto prognózy Polaček predpokladá, že na Vianoce by Košice mohli byť v oranžovej farbe COVID automatu, teda v stupni ostražitosti. V aktuálnom týždni (od 20. 9.) sú okresy Košice I – IV v prvom stupni ohrozenia (červená farba).

Foto: ilustračné

Udalosti na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM