han Šport Futbal

Zase sú riadne popredu: V Česku pustia do hľadiska desaťnásobne viac ľudí ako u NÁS!

Na športové podujatia v Českej republike bude môcť od pondelka 22. júna prísť do hľadiska už 5000 namiesto doterajších 2500 fanúšikov.

Ilustračný obrázok k článku Zase sú riadne popredu: V Česku pustia do hľadiska desaťnásobne viac ľudí ako u NÁS!
Zdroj: instagram

Vo štvrtok to oznámili české štátne orgány v súvislosti s ďalšou fázou uvoľňovania opatrení v boji s novým koronavírusom. Oproti tomu, čo platí na území Slovenska, je jasne vidieť, že sú naši západní susedia „niekde inde“.

Stále len 500 ľudí

Aj keď testovanie na vírus COVID-19 je na Slovensku dlhodobo na výbornej úrovni a počet nakazených rastie len ojedinele, hlavný hygienik SR Ján Miklas takto posúdil momentálne opatrenia: "Aktuálne platí, že od 10. júna je povolených na hromadných podujatiach 500 osôb, od 1. júla uvažujeme o počte do tisíc osôb. Zatiaľ sme nerozhodli a nedebatovali, že by sme tento počet zvyšovali počas leta.“

Prosí aj šéf SOV

Svoje si k tejto téme povedal aj prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel. "Napriek neštandardným podmienkam je slovenský šport pripravený ukázať svoju zodpovednosť. Športové hnutie má dnes pripravené viaceré manuály, vďaka ktorým je možné zvládnuť a pripraviť aj veľké podujatia v takmer totožnom rozsahu ako v minulosti. Návrhy neohrozujú bezpečnostnú, epidemiologickú ani hygienickú situáciu na Slovensku. Sme pripravení sadnúť si za rokovací stôl, počúvať názory zdravotníckych odborníkov a trpezlivo im vysvetľovať naše argumenty,“ uviedol Siekel.

Česi hlásia posun vpred

Ak sa bude epidemiologická situácie vyvíjať priaznivo, od 1. septembra budú môcť byť športové štadióny aj haly zaplnené na 50 percent. Podľa českého epidemiológa Rastislava Maďara riešili odborníci aj detaily ohľadom významného športu – hokeja.

„Budú naň aplikované identické podmienky ako u futbalovej ligy. Pred začiatkom zápasov, ktoré by sa mali začať v auguste, bude nutné pre hráčov aj trénerov dva testy s odstupom piatich dní,“ citoval ho portál idnes.cz.

Ako to bude vyzerať v praxi

Práve Maďar sa vyjadril aj pre lidovky.cz, kde vysvetlil aj názorné prevedenie do praxi. „Obsadenosť bude taká, že vedľa seba budú môcť sedieť aj cudzí ľudia, ale rad pred nimi bude prázdny. Znamená to, že nebude každá druhá sedačka prázdna. Dôvod je taký, aby bola vzdialenosť vstupu a výstupu z dýchacích ciest bola čo najďalej od inej osoby,“ prezradil Maďar.

Aj rúška budú minulosťou

V Česku od 1. júla ľudia odložia rúška vo vnútorných priestoroch aj verejnej hromadnej doprave okrem miest s vyšším výskytom ochorenia COVID-19.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM