han Zo zahraničia

ZASIAHLI Poľsko ruské rakety? Putinovci to popreli a hovoria o PROVOKÁCII: A čo NATO?

Aliancia NATO preveruje zatiaľ nepotvrdené správy o tom, že územie Poľska bolo v utorok zasiahnuté ruskými raketami.

Ilustračný obrázok k článku ZASIAHLI Poľsko ruské rakety? Putinovci to popreli a hovoria o PROVOKÁCII: A čo NATO?
Zdroj: Twitter.com/Alpha defense

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zdôraznil, že je dôležité zistiť fakty, čo v Poľsku spôsobilo „explóziu“, ktoré si vyžiadala obete na životoch.

„Hovoril som s (poľským) prezidentom (Andrzejom) Dudom o výbuchu v Poľsku. Vyjadril som sústrasť za straty na životoch,“ napísal Stoltenberg na Twitteri, o čom TASR informuje na základe správ denníka The Guardian.

Stoltenberg uviedol, že NATO monitoruje situáciu, spojenci sú v tesnom kontakte a vedú spolu konzultácie a na stredu zvolal mimoriadne stretnutie s veľvyslancami členských štátov aliancie NATO, ktoré bude venované situácii po výbuchu v Poľsku.

S odvolaním sa na hovorkyňu NATO o tom informovala agentúra AFP, na ktorú sa odvoláva agentúra TASR.

Zelenskyj má v tom jasno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom videoprejave obvinil Rusko, že na Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, vypálilo rakety. Tento zatiaľ nepotvrdený čin nazval „veľmi výraznou eskaláciou“ konfliktu.

Ruské ministerstvo obrany však v utorok poprelo správy o údajnom dopade dvoch ruských rakiet v Poľsku, pri ktorom podľa medializovaných správ prišli o život dve osoby. Označilo ich za „úmyselnú provokáciu s cieľom vyhrotiť situáciu“.

Čo na to Rusi

Ruské ministerstvo obrany v utorok poprelo správy o údajnom dopade dvoch ruských rakiet v Poľsku, pri ktorom prišli o život dve osoby. Označilo ich za „úmyselnú provokáciu s cieľom vyhrotiť situáciu“. TASR správu prevzala zo staníc Sky News a BBC.

„Ruské zbrane nezasiahli žiadne ciele v blízkosti ukrajinsko-poľskej hranice,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré ministerstvo zverejnilo na sociálnej sieti Telegram.

Zrejme ruské rakety podľa medializovaných informácií dopadli v utorok do areálu bývalého poľnohospodárskeho družstva v Przewodówe na východe Poľska, ktoré je členskou krajinou NATO. Poľské orgány preverujú rôzne verzie incidentu vrátane toho, že došlo k výbuchu bojovej rakety. Vrcholní predstavitelia Poľska sa zišli na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s „krízovou situáciou“.

Podporu Poľsku už vyjadrili viacerí slovenskí i svetoví predstavitelia vrátane premiéra SR a ČR Eduarda Hegera a Petra Fialu či predsedov vlád pobaltských krajín.

Ďalšie reakcie

Európska komisia (EK) nebude komentovať udalosti z Poľska, kým sa oficiálne k dopadu dvoch ruských rakiet vyjadrí poľská strana. Uviedla to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Šéfka exekutívy EÚ, ktorá je na summite skupiny G20 na Bali, čelila v utorok večer náporu médií, ktoré žiadali, aby sa EK vyjadrila k výbuchom v obci Przewodów v Lublinskom vojvodstve neďaleko hraníc s Ukrajinou. Odpoveď jej kabinetu bola, že EK si najskôr počká na oficiálne vyjadrenie a vysvetlenie poľskej strany.

Von der Leyenová spresnila, že je znepokojená správami o výbuchoch v Poľsku po masívnom utorňajšom raketovom útoku ruskej armády na ukrajinské mestá.

Dodala, že situáciu pozorne sleduje a je v kontakte s poľskými úradmi, partnermi a spojencami.

„Vyjadrujem úprimnú sústrasť a najsilnejší možný odkaz o podpore a solidarite s Poľskom a našimi ukrajinskými priateľmi,“ uviedla šéfka eurokomisie na Twitteri.

Ďalšie aktuálne témy

Na územie Poľska dopadli rakety
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM