Kultúra

Zaujímavosti o Beatles: Mysleli si, že sú populárnejší ako Ježiš, chutilo im LSD

Je to už päťdesiat rokov, čo sa legendárni Beatles predstavili s posledným koncertom. Prejdime si niekoľko zaujímavostí o nich, ktoré nevie každý.

John Lennon sa po prvý raz stretol s Paul McCartneym v jednom z liverpoolskych kostolov. Tu aj so svojou kapelou The Quarrymen hrával, Paul sa k nemu pridal.

V marci 1961 prišlo na rad nahrávanie piesní, lenže nie pod názvom Beatles, ale Beat Brothers a členom kapely bol aj Stuart Sutcliffe, ktorému sa páčil jej štýl a vizáž.

Od 1962 je manažérom „chrobákov“ Brian Epstein.

Beatles boli aktívni dekádu. Ich oficiálny začiatok sa spája s rokom 1960, koncom augusta 1966 už ale v San Franciscu odohrali posledný koncert. Za finálové verejné vystúpenie sa berie to z januára 1969, kedy Lennon a spol. prekvapili na streche budovy Apple.

PREČÍTAJTE SI: Pred polstoročím dostala beatlemánia veľkú ranu i dôvod na myšlienky o konci

Veľké vyhlásenie

John Lennon o svojej kapele vyhlásil, že je populárnejšia ako Ježiš. Stretlo sa to s veľkým nepochopením. Beatles prišli o desiatky tisícov fanúšikov, dostávali výhražné listy.

Premiéra v populárnom televíznom programe The Sullivan Show bola pre „chrobákov“ viac než úspešná – pred obrazovkami ich sledovalo vyše 70 miliónov Američanov.

Predpoveď ako od Nostradama. Takto úsmevne sa hovorí o slovách producenta Georga Martina, ktorý po finalizácii debutového albumu Please, please me beatlesákom povedal, že práve nahrali svoju prvú platňu, ktorá sa dostane na vrchol hitparád.

I Want To Hold Your Hand. To je názov vôbec prvej piesne The Beatles.

Liverpoolčania predali viac než 1,3 miliardy albumov, každá z trinástky platní sa dostala v predajnosti cez hranicu 30 miliónov.

Časopis Rolling Stone prišiel v roku 2009 s rebríčkom 500 najlepších albumov všetkých čias. Beatles mali v TOP 10 hneď štyri.

Skladba Yesterday má vyše 3500 coververzií. Zároveň je považovaná za naj skladbu 20. storočia.

PREČÍTAJTE SI: Pútavé zábery. Fotiť môže každý, načasovanie robí divy i parádne momentky

Tu hrať nemôžeš, si ešte ucho!

George Harrison bol vo svojom byte napadnutý šialencom, ktorý ho sedemkrát bodol. Člen kapely, ktorý mal na starosti sólovú gitaru a spev, našťastie prežil. Útočník napokon nešiel do väzenia, ale putoval na psychiatriu, keďže tvrdil, že mu Boh povedal, aby Harrisona zabil.

Práve George bol na jednom z prvých koncertov (v Nemecku) vyhodený z klubu, pretože ako 17-ročný bol primladý na to, aby mohol byť v priestoroch ba­ru.

Kapela má na konte päť filmov – A Hard Day’s Night, Help!, Magical Mystery Tour, Let It be a animovaný Yellow Submarine.

Hovorí sa, že Harrisona počas jeho prvého sexuálneho zážitku ostatní členovia kapely pozorovali.

22. novembra 1963 bol zastrelený vtedajší prezident USA John F. Kennedy. Beatles svoj rádovo druhý album nazvaný With the Beatles pustili do predaja o deň neskôr.

PREČÍTAJTE SI: HLASUJTE: Mali by zrušiť nulovú toleranciu na alkohol pre cyklistov?

Drogy

U liverpoolskej kapely bolo známe, že sa na hudobnom poli nebráni experimentovaniu, psychadelický rock je jednou zo základných čŕt jej tvorby. O tom, ako k nemu prišli, sa roky vedú diskusie, každopádne, bol to práve hudobník z USA Bob Dylan, ktorý Beatles priviedol k marihuane.

Pieseň Lucy In The Sky With The Diamonds bola celosvetovo prvým vizuálno-hudobným priznaním akejkoľvek kapely, že je jej tvorba ovplyvnená LSD. O tom, či tomu naozaj tak bolo, alebo si analógiu všimnú len tí bystrejší, sa zoširoka polemizovali. Beatles ale už v ranných rokoch s touto drogou experimentovali, pričom sa traduje, že k nej prišli náhodou – istý zubár im ju mal pridať do kávy.

Ktovie, či práve následkom účinku drog mali Lennon a spol. v záujme kúpiť si jeden z gréckych ostrovov za účelom vytvorenia utopistickej spoločnosti.

Hustá ofina, vlasy v očiach, to v 60. rokoch minulého storočia frčalo. Beatles sa nechali pre takýto imidž inšpirovať v Nemecku, kde tamojší muži obľubovali práve takýto účes.

Beatles ako najlepší hudobníci všetkých čias? Ktovie, istým ale je, že ani jeden zo štvorice John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney, George Harrison nevedel čítať noty.

PREČÍTAJTE SI: Hašiš si dnes zadovážite lusknutím prstov. Menia sa podmienky distribúcie

Puntičkár

Z fanúšičiek manželky. Na kedysi slávnom štadióne Shea, ktorí využívali newyorskí Mets, sa v roku 1965 konal koncert liverpoolskej formácie a v dave desiatok tisícov priaznivcov boli aj nastávajúce manželky Ringa a Paula. Barbara Bachová sa vydala za prvého menovaného, Linda Eastmenová si za muža zobrala McCartneyho.

A je to práve Paul McCartney, ktorý bol v kapele považovaný za najväčšieho puntičkára i večne nespokojného člena. Pieseň I will „chrobáci“ nahrávali neuveriteľných 67×, až potom bol s výsledkom spokojný.

Ako na stredovekých kráľovských dvoroch. Tak nejako to bolo aj na vystúpeniach Beatles, kde bolo často cítiť moč, čo bolo bizarným výsledkom nadmerného vzrušenia tisícov fanúšičiek.

Podobne pobúrili aj diablove rohy. Práve táto anglická formácia bola historicky prvá, ktorá si takéto vyobrazenie dala na album.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM