Lucia Lauková Regióny Zo Slovenska

Zaujímavosti o pohorí Tribeč: Vo svete je známy bohatým výskytom a chovom zveri

V Tribeči si každý nájde to svoje. Nachádza sa tu niekoľko turistických cieľov, vzácnych prírodných lokalít i európsky poľovnícky klenot.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti o pohorí Tribeč: Vo svete je známy bohatým výskytom a chovom zveri
16
Galéria

Tribeč nie je najväčším slovenským pohorím, no čo sa týka zaujímavostí či už prírodných aj kultúrnych, nemá sa začo hanbiť. Patrí medzi jadrové pohoria a je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie. Najvyšší vrch Veľký Tribeč má nadmorskú výšku 829,6 m.

Na rozlohe 50 kilometrov nájdeme 5 Prírodných rezervácií (Dobrotínske skaly, Kovarská hôrka, Lupka, Solčiansky háj, Žibrica) a dve Národné prírodné rezervácie (Hrdovická a Zoboroská lesostep).

Okrem početných kultúrnych a historických pamiatok, ako Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom, Kostol sv. Michala v Dražovciach či Zoborský kláštor, tu nájdeme aj prírodnú pamiatku – Svoradovu jaskyňu a dva chránené areáli – Jeleneckú gaštanicu a Lefantovský park.

Európsky klenot

„Tribeč je známy vo svete bohatým výskytom a chovom raticovej zveri. Žijú tu srnce, jelene, daniele, muflóy i diviaky. V minulosti sa tu úspešne vysadili a aklimatizovali muflóny i cudzokrajné jelene. Zaslúžil sa o to gróf Forgach, vďaka ktorému sa od r. 1868 pod Gýmešom úspešne aklimatizovali muflóny na Slovensku.“ uvádza mesto Nitra.

V okolí Topoľčianok, bola v r. 1906 založená zvernica s chovom jeleňov o rozlohe takmer 12 000 hektárov. Ako píše mesto Nitra, patrí ku klenotom európskeho poľovníctva.

Turistické zaujímavosti

Tribeč láka nielen poľovníkov, ale najmä turistov, ktorých priťahujú tajomné zrúcaniny tríbečských hradov, Gýmeš, Oponice a Hrušov. Okrem toho za návštevu stojí aj miesto, kde kedysi stál Čierny hrad. V poslednom období si vyslúžil Tribeč nemalú pozornosť aj kvôli neobjasneným zmiznutiam ľudí.

Foto: ilustračné

Tribeč
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM