Magazín Lifestyle

Závažné chronické OCHORENIE trápi častejšie ženy: Poškodzuje mozog a miechu pacienta

Tehotenstvo sa pri chorobe niekoľko rokov dozadu považovalo za rizikové a niektoré pacientky boli od založenia rodiny odrádzané.

Ilustračný obrázok k článku Závažné chronické OCHORENIE trápi častejšie ženy: Poškodzuje mozog a miechu pacienta
Zdroj: www.pexels.com

Skleróza multiplex častejšie postihuje ženy ako mužov. Predpokladá sa, že by za to mohli zodpovedať pohlavné hormóny. Uviedla to predsedníčka sekcie Sclerosis multiplex pri Slovenskej neurologickej spoločnosti Marianna Vitková. Urobila tak na tohtotýždňovej konferencii venovanej ochoreniu.

„Presnú príčinu týchto pohlavných rozdielov nevieme, ale predpokladá sa, že za to budú zodpovedať práve pohlavné hormóny,“ priblížila. Poukázala pritom na to, že ak sa ochorenie diagnostikuje u detí pred nástupom puberty, je pomer medzi chlapcami a dievčatami rovnaký. „Až nástupom hormonálnych zmien sa pomer obracia v neprospech žien,“ doplnila.

Pri skleróze multiplex sa preto podľa Vitkovej objavuje aj otázka plánovania gravidity. Pripomenula, že tehotenstvo sa pri chorobe niekoľko rokov dozadu považovalo za rizikové. Niektoré pacientky boli podľa jej slov od založenia rodiny odrádzané. „Dnes už vieme, že ak je tehotenstvo správne naplánované, čiže s pacientkou preberieme možnosti liečby a naplánujeme graviditu do obdobia, keď je ochorenie pod kontrolou a stabilné, je jeho priebeh, ako aj priebeh popôrodného obdobia bez zásadnejších vplyvov na matku či novorodenca,“ uzavrela.

Skleróza multiplex je chronické ochorenie centrálneho nervového systému. Poškodzuje mozog a miechu pacienta. Presná príčina nie je objasnená. Medzi najčastejšie príznaky patrí optická neuritída, teda zápal zrakového nervu. Ochorenie sa môže okrem iného prejavovať aj svalovou slabosťou jednej či viacerých končatín, poruchami rovnováhy či citlivosti.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM